Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'U mnogim europskim zemljama, primjerice Austriji, niti ne možete dobiti jamstvo za sprečavanje utjecaja na svjedoke. To treba razmotriti", kazao je Miljenić.


Ministra pravosuđa Orsat Miljenić najavio je da će se u okviru izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP) razmotriti institut jamčevine kao zamjene za istražni zatvor, među ostalim i stoga što se njime stvara nejednakonst građana, s obzirom da ga mogu koristiti samo oni koji imaju novca.

Vezani članci Slika nije dostupna SDP ZA IZMJENE ZAKONA 'Jamstvo se pokazalo kao instrument koji služi isključivo bogatima' Slika nije dostupna 'Srbija će morati suditi generalima, Hrvatskom nisu harali 'sitni kokošari'

"Mi smo u tijeku izmjena Zakona o kaznenom postupku. Imamo dvije europske direktive i zato mijenjamo zakon. U okviru toga razmotrit ćemo i institut jamstva", kazao je Miljenić novinarima ispred sjedišta Vlade na Markovu trgu.

Pojasnio je da je prvi razlog zašto treba razmotriti institut jamčevine odluka Ustavnog suda kojom se "dovodi u pitanje institut jamstva kod utjecaja na svjedoke". "Ako vi teoretski možete utjecati na svjedoke, a to nije razlog da vam se povuče jamstvo onda se postavlja pitanje smisla toga. Mnoge zemlje to niti nemaju. U mnogim europskim zemljama, primjerice Austriji, niti ne možete dobiti jamstvo za sprečavanje utjecaja na svjedoke. To treba razmotriti", kazao je Miljenić.

MAMIĆ NAKON IZLASKA Evo što je rekao o optužbama, zatvorskoj hrani...

Dodao je i da treba postaviti pitanje pretvara li se neki institut u sredstvo koje mogu koristiti samo oni koji imaju novca te stvara li se time nejednakost građana.

"No, predmeti su u tijeku i nije dobro temeljem bilo kojeg predmeta donositi odluke. To je nešto o čemu treba stručna javnost razgovarati. Mi kao društvo moramo donijeti tu odluku. Ministarstvo će i taj institut razmotriti. Sad će ići javna rasprava o ZKP-u, vidjet ćemo rezultate na jesen pa ćemo biti u prilici donijeti neku odluku.

Zbog afere braće Mamić i žene obitelji pod povećalom

Kazao je i da istovremeno jamstvo kao zaštita od bijega postoji u većini zemalja te da to ne treba ukidati. I njegov kolega, ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, smatra da situacija u kojoj samo imućni mogu koristiti neko pravo predstavlja ozbiljnu diskriminaciju građana.

Na izravno pitanje misli li da se institut jamčevine preširoko shvaća Ostojić je kazao da radi neovisnosti sudstva to ne smije komentirati, ali da bi se kao građanin s time složio. Dodao je i da policija ne može nadzirati razgovaraju li braća Mamić sa svjedocima o istrazi jer sud nije odredio nikakve mjere opreza. "Koliko je meni poznato nema nikakvih mjera opreza prema tome nema ni razloga da tako nešto rade", kazao je Ostojić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju