Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bit će još gore

Dalmaciju poharala orkanska bura, vatrogasci svjedoče o stanju na terenu: ''Stanar je držao rukom staklenu stijenku jer ju je izbio vjetar''

Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu)
Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu)
Aktualno Galerija Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu) Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu) Bura u Dubrovniku (Foto: Libero Portal) - 1 Bura u Dubrovniku (Foto: Libero Portal) - 1 Foto: Libero Portal Bura u Dubrovniku (Foto: Libero Portal) - 2 Bura u Dubrovniku (Foto: Libero Portal) - 2 Foto: Libero Portal Bura u Dubrovniku (Foto: Dubrovnik Insider) - 5 Bura u Dubrovniku (Foto: Dubrovnik Insider) - 5 Foto: Dubrovnik Insider +3 Bura u Dubrovniku (Foto: Libero Portal) - 3 Galerija 1/8 >>
Snažna bura koja puše uz obalu donijela je nezapamćene rekorde u izmjerenim brzinama vjetra ali i polomljena stabla, oštećene objekte, počupane krovove i fasade, požare i probleme u prometu.

Splitska policija je već su petak tijekom večeri počela zaprimati dojave građana, a tijekom jutra zaprimili su više od 90 dojava građana. ''Građani su nam dojavljivali oštećenja. Nemamo informaciju da bi netko u ovom događaju bio ozlijeđen. S tzv. doma mladih odvalili su se veći građevinski komadi, odnosno dijelovi lima i smatrali smo da je najbolje da građani ne prilaze i da ih o tome odmah upozorimo'', rekla je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Slovenci uputili neobičan zahtjev zbog brojnih turista koji će ići prema Hrvatskoj: "To su zatražili prvi put" Stanje na cestama O problemima na cesti Bura puhala i do 180 km na sat: "Vozači ne žele pratiti signalizaciju, prate GPS"

Županijski centar 112 Split od poslijepodnevnih sati u petak zaprimila više od 1000 poziva. ''Najveći broj poziva odnosi se na padove stabala, dalekovoda, imali smo i nekoliko požara u županiji'', kažu u županijskom centru 112.

Pune ruke posla imali su vatrogasci. Već u jutarnjim satima imali su na stotine intervencija. ''Sva su vozila na terenu. Idu s jedne intervencije na drugu, pilanje stabala koje su pale na prometnice, pilanje stabala koja su pala na vozila, blokiranje parkinga, ulica, ima intervencija po pitanju opasnosti sa visina, limovi, staklo. Bio je stanar koji je zvao i držao je rukom staklenu stijenku jer ju je izbio vjetar'', rekli su u JVP Split.

Svi su raspoloživi policajci, potvrdila je glasnogovornica PU Splitsko-dalmatinske, izašli na teren s vatrogascima te je dodala da je najgore bilo u jutarnjim satima.

U prekidu su i sve katamaranske linije iz Splita te većina trajektnih.

Orkanska bura stvara probleme u prometu

Orkanska bura i u subotu ujutro stvara probleme u prometu. Promet je otežan na gotovo svim pravcima prema moru.

Zbog orkanskog vjetra koji puše u priobalju iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto za teretna vozila i autobuse moguće je voziti autocestom A1 do čvora Sveti Rok ili Pirovac te dalje državnim cestama DC50, DC1 i DC59 preko Gračaca, Knina i Kistanja, a za osobna vozila državnim cestama DC50 i DC27 preko Gračaca, Obrovca i Benkovca. Na pojedinim cestama u Dalmaciji ima srušenih stabala i predmeta na kolniku.

Zatvorene ceste

Zbog orkanskih udara vjetra za sve skupine vozila zatvorene su autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok. Obilazak je državnim cestama DC27 i DC50 preko Karina, Obrovca i Gračaca.

Zatvorena je i državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački kao i most dr. Franje Tuđmana kod Dubrovnika. Obilazak je cestama Mokošica-Komolac-Dubrovnik, javlja Hrvatski autoklub.

Otpao velik komad fasade sa zgrade

Iako je bura u Splitu tek nešto slabija nego rano jutros, kada je izmjeren udar od 176 km/h, i dalje se bilježe snažni orkanski udari.

U subotu ujutro je sa zgrade u Tijardovićevoj ulici kod ulaza br.18 otpala fasada. Komadi fasade padali su ispred ulaza gdje su se ljudi spašavali i skrivali iza automobila. "Trenutno je čak šest katova ostalo bez fasade, sve je u golom betonu", kazao je jedan od mještana, piše Dalmacija danas.

Otpala fasada na splitskim Pujankama samo je jedna od niza oštećenja koja su zabilježena. "Mislio sam da će mi bura izbiti sve prozore u stanu", kazao je za DNEVNIK.hr stanovnik splitskog naselja Lovret.

Split zabilježio rekordne udare vjetra

Splićani ne pamte buru poput ove koja je puhala u noći s petka na subotu. DHMZ postaja Split-Marjan zabilježila je u 3 sata prosjek udara bure od 33 m/s. Najjači udari bili su puno jači i dosegnuli su 170 km/h, što je rekordna brzina vjetra od studenoga 2004. godine kad je izmjereno 174,6 km/h.

Orkanska bura lomila je stabla i grane u splitskim naseljima. Na cijelom priobalju bura je stvorila velike probleme u prometu.

Nešto iza 4 sata u Splitu je zabilježen udar bure od 176 km/h (48,9 m/s) što je najveća poznata brzina vjetra uopće izmjerena u Splitu, piše Dalmacija Danas. Temperatura je pala na svega 0,8°C. U Podvelebitskom kanalu i na Masleničkom području bura je dosegla udare do 173 km/h. Bura orkanske udare ima na makarskom i dubrovačkom području gdje doseže udare od 152 km/h.

Prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske, i dalje se tijekom subote očekuje jačanje olujne bure s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće. Za cijelo priobalje je upaljen crveni alarm. Do slabljenja bure moglo bi doći tek u nedjelju, najavljuju meteorolozi.

Policija zabilježila brojna oštećenja

Splitska policija javlja o brojnim oštećenjima, posebno na području Grada Splita. Policija je primila veliki broj dojava vezano uz rušenju stabala na cestu, oštećenja vozila, oštećenja prozora na objektima, oštećenja uslijed udara kontejnera i slično, a sve zbog jakog vjetra.

Policajci su zajedno s vatrogascima cijelu noć bili na terenu. Do ovog trenutka nema informacija o tome da je tijekom nevremena netko ozlijeđen, a u policiji pretpostavljaju kako će dojava o oštećenjima na objektima i vozilima biti još.

U petak oko 18:00 sati u ulici Marka Marulića u Solinu, došlo do oštećenja krovne konstrukcije na plasteniku na kojem su se otkinuli dijelovi te su pali i oštetili osobno vozilo koje je bilo parkirano u blizini. U Makarskoj se u subotu oko 1 sat u trgovačkom centru urušio panel zid, a u prodavaonici su srušile police.

U Trogiru je u subotu u 4 sata u ulici Hrvatskih mučenika palo stablo na tri vozila na kojima su nastala veća oštećenja. Oko 05:45 sati u Kaštel Sućurcu u Ulici Pape Ivana Pavla II, zbog jakog udara vjetra došlo je do prevrtanja parkiranog kamiona, uslijed čega je došlo do curenja goriva. Vatrogasci su na mjestu događaja sanirali onečišćenje.

Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu) Bura u Dubrovniku (Foto: Dubrovnik Insider) - 3 Foto: Dubrovnik Insider

Također, policija je evidentirala osam požara na otvorenom prostoru. Oko 22:20 sati je planuo na području Brda u Splitu u kojem je opožareno nisko raslinje i trava. Požar je zahvatio i oštetio parkirano osobno vozilo. Prilikom gašenja jedan vatrogasac je zadobio lakše tjelesne ozljede.

U Makarskoj je oko 23:50 sati izbio požar u Vukovarskoj ulici kod nadvožnjaka koji je ugašen u 01:45 sati, a gorjelo je nisko raslinje i makija. Zbog širenja požara uslijed jakog vjetra policajci evakuirali stanare obližnjih stambenih zgrada, a nakon 20 minuta kada se stanje smirilo građani su se vratili u svoje domove. Također, tijekom požara policajci su vozila s D-8 preusmjeravali kroz Makarsku.

Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu) Bura u Dubrovniku (Foto: Libero Portal) - 1 Foto: Libero Portal

Orkanska bura poharala Dubrovnik

Prognoze za buru kakvu Dubrovnik ne pamti bile su točne. U noći s petka na subotu, negdje oko ponoći počela je razorna bura, jedna od najjačih na tom području, piše Libero Portal.

Čupala je stabla, bacala montažne objekte, motocikle, uništila dječja igrališta, parkirane automobile, grad je pun iščupanih grana, ne može se voziti. Žurne službe u subotu imaju pune ruke posla. Gorilo je na Mljetu, u Čilipima, Drveniku, srećom požari su, unatoč jakoj buri, uspješno ugašeni.

Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu) Bura u Dubrovniku (Foto: Libero Portal) - 3 Foto: Libero Portal

Uslijed jake bure došlo je do puknuća dijela konstrukcije na Marini Frapi. Cijelim putem oko Pomorske škole i Orsana lete dijelovi plastike Marine Frape pa su građani pozvani na oprez, piše Dubrovnik Insider.

Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu) Bura u Dubrovniku (Foto: Dubrovnik Insider) - 1 Foto: Dubrovnik Insider

Ograničen promet na cestama

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice, Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene, državna cesta DC27 Gračac-Zaton Obrovački te Paški most (DC106).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1), autocesti A7 čvor Draga-Šmrika, lokalnoj cesti Križišće-Kraljevica (LC58107) zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga dodatno je zabrana i za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog prevrnutog vozila prekinut je promet na državnoj cesti DC1 u mjestu Hrvace na predjelu Žužin most. Na državnoj cesti DC58 Šibenik-Trogir u mjestu Boraja vozi se jednim trakom otežano zbog nagnutih električnih stupova.

Crveni alarm na obali (Screenshot: Meteoalarm.eu) Bura u Dubrovniku (Foto: Dubrovnik Insider) - 4 Foto: Dubrovnik Insider

Odsječeni i otoci

Nadalje, HAK javlja da je zbog stabla na kolniku za sav promet zatvorena ŽC6246 Drniš-Roški slap.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su: trajektna linija Stinica-Mišnjak, trajektna linija Lopar-Valbiska, trajektna linija Porozina-Brestova, trajektna linija 606 Drvenik Veli-Drvenik Mali-Trogir, trajektna linija 635 Stari Grad-Split, trajektna linija 636 Rogač-Split u prekidu, trajektna linija Sumartin-Makarska, trajektna linija Split-Supetar, trajektna linija 831 Dubrovnik-Lopud-Suđurađ, trajektna linija 632 Sućuraj-Drvenik, trajektna linija 604 Split-Vela Luka-Ubli, brzobrodska linija 9601 Milna-Rogač-Split, brzobrodska linija zadar-Premuda-Silba-Olib, brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak, brodska linija Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice, katamaranska linija Mali Lošinj-Cres-Rijeka, katamaranska linija Novalja-Rab-Rijeka, katamaranska linija Vis-Split, katamaranska linija Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, katamaranska linija Korčula-Hvar-Split, katamaranska linija Jelsa-Bol-Split, katamaran Bišovo na liniji 9141 Pula-Zadar, katamaranska linija Brbinj-Božava-Zverinac-Sestrunj-Rivanj. Na trajektnoj liniji Split-Vela Luka-Ubli (604) plovi trajekt Lastovo kojemu je maksimalna visina garaže 3.80 m, pa se vozači teretnih vozila upozoravaju da obrate pažnju na visinu kamiona.

Vjetar u Hercegovini izazvao ozljede, prevrtanje vozila, pad stabala

Olujni vjetar prouzročio je brojne probleme na području Hercegovine, ozlijeđeno je nekoliko osoba, oštećeno više vozila i krovova kuća, te je otežan promet. Stablo koje je oborio vjetar u središtu Mostara palo je na jedno vozilo u pokretu. Ozlijeđen je vozač kome je ukazana medicinska pomoć u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru, izvijestili su iz ove ustanove. Više građana prijavilo se u medicinske ustanove zbog ozljeda od rušenja stabala i pada crijepova.

U Čapljini je vjetar prevrnuo vozilo hladnjaču, a u Širokom Brijegu su brojni automobili oštećeni zbog pada crijepova kojeg je vjetar nosio s obiteljskih kuća. Više je obiteljskih kuća ostalo bez krovova u Čitluku i Ljubuškom. U središtu Mostara je otpalo i pročelje s jedne zgrade u ulici kneza Višeslava koje je otpuhao olujni vjetar.

Kako su izvijestili iz Auto moto saveza u BiH sa sjedištem u Mostaru snažan vjetar izazvao je i probleme u odvijanju prometa stvarajući snježne nanose na prometnicama. Federalni meteorološki zavod izdao je narančasto upozorenje upozoravajući na olujne udare vjetra brzine do 100 kilometara na sat. (Hina,M.V.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene