Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Orešković tvrdi

'Koliko znam, Vučić dolazi u Dubrovnik'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Koliko znam, Vučić dolazi, ali to još nije sigurno s obzirom da se promijenila forma summita", rekao je Orešković.

Hrvatski premijer Tihomir Orešković kazao je u utorak da će po njegovim saznanjima srbijanski kolega Aleksandar Vučić doći na Dubrovnik Forum 2016, ali je dodao da to još nije sigurno.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena Aleksandar Vučić tv gostovanje Vučić o ubojstvu Danke: "Ovo zaslužuje smrtnu kaznu, ponovit ću taj zahtjev Vladi Srbije"

"Koliko znam, Vučić dolazi, ali to još nije sigurno s obzirom da se promijenila forma summita", rekao je Orešković odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka u vladi s predstavnicima stočara i drugih udruga posvećenom bolesti kvrgave kože kod goveda.

"Ovaj puta neće biti premijerskog foruma već će umjesto toga biti ministarski forum koji bi trebao voditi Božo Petrov. Naravno da ću i ja biti tamo, ali ne znamo hoće li će ta razina odgovarati drugima", kazao je Orešković.

Odnosi Zagreba i Beograda posljednjih su tjedana na vrlo niskoj razini, obilježeni razmjenama nota, zapaljivom retorikom i međusobnim optužbama za prijetnje i provokacije. Novu eskalaciju, primjetnu u zadnjih nekoliko dana, potaknuo je upravo Vučić oštrom retorikom sa skupa sjećanja na žrtve ustaškog koncentracijskog logora Jasenovca u Donjoj Gradini u petak kada je kazao da RH rehibilitira ustaštvo. Potom je na graničnom prijelazu sa Srbijom uhićen hrvatski državljanin Zdravko Hlobik zbog toga što srbijanske vlasti tragaju za njegovim imenjakom kojega terete za terorizam za vrijeme Domovinskog rata. Ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač zatim je u oštroj reakciji kazao da Srbija s ovom vlašću nikada neće postati članica Europske unije te da će joj Hrvatska uvesti protumjere dok ne ukine zakon o univerzalnoj jurisdikciji progona ratnih zločina, što je bio jedan od uvjeta da Zagreb odblokira početak pregovora Beograda i Bruxellesa. Odnosima dviju zemalja nije pomoglo niti to što je u Kninu na obljetnici Oluje zapaljena zastava Srbije, iako su hrvatske vlasti poslije uhitile počinitelje.

Orešković je kazao da je žalosno da se između Hrvatske i Srbije javljaju određene tenzije i razni komentari, ali Hrvatska će, kako je naglasio, držati svoj stav i poziciju.

Na pitanje o putovanju u Berlin na susret s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koji će biti posvećen izbjegličkoj krizi, Orešković je odgovorio da je tu sve jasno, da nema ništa novo nego je to neformalni sastanak s njom i drugim premijerima o temama o kojima se razgovaralo i prije.

"Tu nema nikakvih novosti, sve je jasno i transparentno i ne vidim gdje je problem. Stoga me malo čude medijske objave oko tog sastanka jer to je više kao neformalni razgovor", istaknuo je Orešković. Najavio je i da će javnost čuti sve o čemu će se tamo govoriti. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene