Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobrosusjedski odnosi

Optužbe iz Srbije: 'Očerupali' ste nam imovinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Direkcija za imovinu Republike Srbije procjenjuje kako u Hrvatskoj postoji imovina i nekretnine srbijanskih tvrtki vrijedne čak oko milijardu eura.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Prema RIA-i Ako joj se zaplijeni imovina, uzvratit će istom mjerom: Rusija na raspolaganju ima 288 milijardi dolara imovine! Vladimir Putin Povod nije jasan Putinov misteriozni zahtjev: Osigurao sredstva i naredio da krene potraga

Tom, kako su ih Večernje novosti nazvale, 'čerupanju' srbijanske imovine u Hrvatskoj kumovali su i hrvatski državni organi. Jedna od tih nekretnina je i zgrada Hrvatskog nogometnog saveza u Zagrebu, koja je, prema pisanju srbijanskih medija vlasništvo tvrtke Geneks. Isto tako, navodi se kako je i sjedište policijske uprave grada Zagreba isto tako pripadalo srbijanskoj tvrtki, odnosno predstavništvu kragujevačke Zastave.

S druge strane, srbijanske vlasti zapravo niti nemaju preciznu dokumentaciju o imovini njihovih tvrtki u Hrvatskoj. 'Budućim sporazumom treba se odrediti način provođenja članka 2. aneksa G Ugovora o sukcesiji, kojim se svim vlasnicima imovine 31. prosinca 1990. jamči povratak vlasništva. Ako, međutim, imovinu nije moguće vratiti, kao što je slučaj sa prodanim nekretninama, vlasnici imaju pravo na naknadu u skladu sa normama građanskog i međunarodnog prava', objasnili su za Večernje novosti iz Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Iz Direkcije tvrde da Hrvatski fond za privatizaciju, koji upravlja srbijanskom imovinom, usprkos potpisanom Sporazumu o sukcesiji, i dalje ustraje na tvrdnji da će samo neprodana srpska imovina biti predmet sukcesije. Tu bi trebao pripadati 91 objekt, od njih 319, no iz Direkcije tvrde kako je ta brojka premala i kako se radi o bar 100 objekata više.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene