Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Optimizmu nema mjesta

Evo što političari i gospodarstvenici predviđaju za 2015. godinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O godini na izmaku, ali i onoj koja dolazi razgovarali smo s predstavnicima političkog, vjerskog i gospodarskog svijeta.

Rast BDP-a, više iskorištenog novca iz Fondova, smanjenje nezaposlenost i bolji standard za građane to su želje Hrvatske na izmaku 2014. 'Bilo je puno dobra ali bilo bi nam draže da su neka pitanja riješena ranije', rekao je kardinal Bozanić.

Pročitajte i ovo Ilustracija proljetno izvješće MMF objavio prognozu za hrvatsko gospodarstvo, evo kada očekuju usporavanje rasta cijena Ilustracija Nešto sporiji rast Hrvatsko gospodarstvo u drugom tromjesečju poraslo 2,7 posto

Građani već strpljivo čekaju bolje vijesti već godinama. 'Uvijek je predugo ali bitno je da je to nešto na zdravim temeljima mislim da se već počelo i osjećat usprkos jednoj negativnoj klimi', kaže Vesna Pusić.

Rast izvoza u ovoj godini naznaka je boljitka. 'Nemojmo očekivat da će godina biti jednostavnija jer će se svjetska gospodarska situacija sigurno pogoršavati u europskoj zajednici bliskim zemljama i Mediteranu', rekao je Darinko Bago, predsjednik uprave Končara.

Grčić: Vladine prognoze BDP-a gotovo identične HNB-ovim

Glasnika dobrih vijesti je malo. 'HNB očekuje stagnaciju gospodarske aktivnosti, vrlo blagi rast od 0,2 posto', kaže guverner Boris Vujčić.

Pomoći bi trebao rast potrošnje, a pokretač bi trebao biti rast plaća. No vladine mjere dolaze prekasno. Odgovornost je na vladi i koaliciji.

Iako svi žele boljitak i optimizam, Ivan Miloloža iz HUP-a upozorava. 'Bojim se da se ne nastavi recesijski put, ako ništa natrag ne možemo, ali neka bar prestane recesija', kaže Miloloža.

Za gospodarski preokret potrebni su pravi potezi. 'Neki veliki preokret u gospodarstvu se ne može očekivati, to je izborna godina a u njoj nema nikakvog dogovora', kaže Jadranka Kosor.

A kao da su se dogovorili, u idućoj godini svi gosti domjenka predsjednika republike građanima žele bolji život.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene