Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Bosni i Hercegovini prvi smrtni slučaj zbog toplinskog vala i razlike u temperaturama. Jednogodišnje dijete preminulo je nakon što je izašlo iz klimatiziranog automobila. Temperatura je u autu bila za 20 stupnjeva niža od vanjske.


U automobilu klima namještena na 20 stupnjeva nižu temperaturu od vanjske. Takva razlika u temperaturi opasna je po zdravlje, upozoravaju liječnici.

Vezani članci Vrućina u Australiji, ilustracija Australija doživjela najtopliji dan u svojoj povijesti: Na vrtoglavoj temperaturi u automobilu se ispekla svinjska pečenka Slika nije dostupna Hrvatsku pogodio toplinski udar

'Nipošto da ta razlika u temperaturi bude nekih 10-15 stupnjeva nego doslovno pet, šest stupnjeva samo niže nego što je vanjska temperatura', tvrdi Monika Jeđud, specijalist opće medicine.

>> Toplo vrijeme donosi opasnosti!

Pri nagloj promjeni temprature može doći do pada krvnog tlaka, pojačanog rada srca, grčeva, pulsiranja u grudima ili još ozbiljnijih posljedica. 'Do malaksalosti,slabosti i do naglog gubitka svijesti', dodala je liječnica Jeđud.

Oni koji često ulaze i izlaze iz klimatiziranih prostora paze na razlike u temperaturi. Najugroženija su djeca, stariji građani i kronični bolesnici.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.