Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema opuštanja

Toplo vrijeme donosi opasnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su mnogi jedva dočekali lijepo vrijeme, naglo zatopljenje donosi i opasnosti.

Nagle promjene temperatura koje ujutro padaju ispod nule a u dnevnom maksimalcu dosežu i 20 stupnjeva Celzija sa sobom povlači i brojne potencijalne probleme, posebno kod kroničnih bolesnika, starijih osoba i male djece kojima je adaptacija na takve promjene otežana.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA Stižu pljuskovi i grmljavina, a ponegdje je moguć i snijeg

Upravo iz tog razloga s Hitne pomoći gdje se broj intervencija u ovakvim trenucima povećava i za trideset posto, upozoravaju na potrebu za posebni oprezom. 'Svi kronični bolesnici moraju se jako strogo držati uputa svojih liječnika te redovito uzimati terapije i ne izlagati se fizičkim opterećenjima, jer bi to moglo biti pogubno. U posebnoj su opasnosti plućni i srčani bolesnici te starije osobe i mala djeca', objašnjava dr. Mladen Hron, pročelnik operativne smjene Hitne pomoći Zagreb te dodaje kako i među zdravom populacijom postoje problemi jer je sve veći broj meteoropata, pa se osim takozvanih manjih problema poput glavobolja ili nesanica povećao i broj kolapsa na javnim mjestima.

Povećana pojava meteoropada posljednjih godina pripisuje se pak stalnom boravku u klimatiziranim prostorijama, zbog čega je oslabljena adaptacija organizma na prirodne promjene ovakvog tipa pa se savjetuje iskoristiti sunčane dane te što više vremena provoditi na otvorenom, što će osim jačanja imuniteta smanjiti mogućnost oboljenja od virusa čije se povećanje također očekuje s dolaskom toplijih dana.

Još uvijek hladna jutra s temperaturama ispod nule jedini su podsjetnik na ove godine poprilično hladne zimske dane. Petak iza nas i ovaj vikend prvi su glasnici proljeća, s obzirom da u unutrašnjosti Hrvatske donose temperature i preko 15 stupnjeva Celzija, dok će najviše dnevne na Jadranu prijeći čak 20 stupnjeva.

Iako se u nedjelju očekuje slaba kiša i mali pad temperatura nakon toga posvuda opet slijedi toplo i sunčano vrijeme. Tako će od srijede u cijeloj zemlji biti pretežno sunčano i još toplije pa će maksimalci dostizati od 13 do 18 stupnjeva, a ponegdje i više. S obzirom na velike razlike između jutarnjih i dnevnih maskimalaca preporuča se posebno starijim osobama, djeci i meteoropatima da se odijevaju slojevito te da izbjegavaju boraviti u prezagrijanim ili prehladnim prostorijama. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene