Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera u ZTC-u

Oporba traži smjenu Banožića zbog pregovaranja s Rusima: "Ovo je najgori mogući potez za ugled Hrvatske"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog otkrića o potencijalnom poslovanju hrvatske državne tvrtke ZTC s ruskom vojnom industrijom, pod EU sankcijama, saborska je oporba u srijedu zatražila smjenu ravnatelja ZTC-a Zdravka Klanca i ministra obrane Marija Banožića.

"Ravnatelj bi trebao otići nakon ovoga gafa u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC). Ali nije kriv samo on, trebao bi otići i resorni ministar Mario Banožić, to je sada odgovornost premijera Andreja Plenkovića", izjavio je predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović (Socijaldemokrati) u Saboru.

Oporbeni zastupnici reagirali su na medijske napise o sastanku predstavnika ZTC-a s predstavnicima ruske tvrtke Aero Technik Service (ATS), i to nakon što je Europska unija uvela sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, što je ekskluzivno objavio Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Izvanredna sjednica NO zbog Rusa - 2 priču otkrio dnevnik nove tv Ruski trgovci u Velikoj Gorici: Borković najavio novu sjednicu NO ZTC-a idući tjedan

Pročitajte i ovo Ivana Pezo Moskaljov ZA VRIJEME SANKCIJA Dnevnik Nove TV ekskluzivno doznaje - ruski trgovci vojnom opremom bili u Hrvatskoj: Što se događalo daleko od očiju javnosti?

"Ministar koji nije u stanju uspostaviti red u ZTC-u, nije u stanju ni voditi ministarstvo", poručio je Vidović

Izrazio je uvjerenost da dolazak ruske delegacije u Veliku Goricu osuđuje 90 posto zastupnika, a vjerojatno i cijela hrvatska javnost, te ocijenio da je takvo kršenje sankcija "najgori mogući potez za ugled Hrvatske".

"Ne mogu shvatiti kome može pasti na pamet da u vrijeme kada je Rusija pod sankcijama, ide pregovarati o bilo čemu s Rusima", rekao je Vidović.

Benčić i Hajdaš Dončić: Premijer je morao znati

Sastanak u ZTC-u komentirala je i Sandra Benčić (Zeleno-lijevi blok) rekavši da u tom centru u Velikoj Gorici vlada "opće rasulo".

Poručila je da s funkcije treba otići ministar koji je za to nadležan i tako podnijeti političku odgovornost za sve što se događalo.

Najavila je da će Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka revitalizirati zahtjev za uvođenje "monitoring-mehanizma kojim bi se pratilo koliko se hrvatske tvrtke zaista drže odredbi o sankcijama prema Rusiji".

Sankcije se evidentno krše, i to rade tvrtke koje su odgovorne Vladi, rekla je Benčić koja smatra da su obavještajne agencije znale za sastanak u Velikoj Gorici.

Zato je upitala kako premijer Plenković nije dobio tu sigurnosnu informaciju, ali je dobio neke insinuacije o vanjskim i unutarnjim neprijateljima, gdje ruski kapital djeluje preko oporbenih stranaka na destabilizaciju "njegove fantastične vlasti".

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, smatra da je dolazak ruske delegacije u Hrvatsku "samo posljedica neupravljanja sustavom".

"Vladajuća stranka i premijer, nažalost, ne upravljaju sustavom", izjavio je novinarima Hajdaš Dončić.

I on smatra da su za dolazak ruske delegacije morale znati sigurnosno-obavještajne agencije, a u konačnici i premijer.

Zato se slaže da odgovornost treba snositi ravnatelj ZTC-a, ali i ministar Banožić za kojega je rekao da je "apsolutno nekompetentan da vodi svoj resor".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene