Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa mimo odluke suda

Oporba: Susjedima ne popustiti, ali Europi pokazati dobru volju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako još ne znaju s kojim stavom oko rješavanja pograničnog problema sa Slovenijom Vlada ide prema Briselu, oporbeni političari spremni su na konsenzus. Jedini uvjet na koji nitko ne želi pristati je da se mimo odluke suda pristane na potencijalne nove Ahtisaarijeve granice.

Susjedima se ne smije popustiti, ali Europi treba pokazati dobru volju mirnog rješavanja pograničnog pitanja. Načelni je to ton Hrvatskog odgovora Europi. Oporba se slaže s predloženom Ahtisarijevom medijacijom ali pod određenim uvjetima.

Pročitajte i ovo Policijska kontrola na granici NOVE MJERE Slovenija će zatražiti produljenje kontrole na granici s Hrvatskom Slika nije dostupna 'Premijer nema pravo na to' Milanović prozvao Sanadera zbog neaktivnosti kod krize u pregovorima

'Medijacijska skupina bi u svom radu mogla imati široke ovlasti, ali ne i ovlast da definitivno crta granicu i daje pravorijek o granici', kaže čelnik SDP-a Zoran Milanović. 'Svako rješenje koje se odnosi na konkretnu odluku o granicama mora biti utemeljeno na međunarodnom pravu i ukoliko se postigne dogovor o posredništvu taj trenutak mora postati trenutak deblokade', smatra Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU.

Slovenci se uzdaju u Europu. Vjeruju da će Hrvatska popustiti jer silno želi postati punopravna članica Unije. A u Hrvatskoj sve su glasnije priče kako već ionako kasnimo u Europu te žurba pod svaku cijenu nije potrebna. 'Bojim se da je sve teže zamisliti kako je moguće završiti pregovore do konca 2009. godine, kaže Pusić, dok Milanović smatra kako u cijelom procesu jako kasnimo te da se ovo što se sada događa samo dodatno komplicira situaciju.

A osim Slovenije, uteg Hrvatskoj koji koči put u Europu je i haški sud, točnije potraga za tzv. topničkim dnevnicima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene