Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijerka je odbacila optužbe oporbe da je neistinito izvijestila javnost o sadržaju dogovora sa Borutom Pahorom


Premijerka Jadranka Kosor nazvala je optužbe oporbe 'najobičnijim podmetanjima' kojima se želi umanjiti uspjeh postignut deblokadom hrvatskih pregovora s EU, te je ustvrdila da o rješavanju graničnog pitanja nije postignut nikakav dogovor.

Predsjednici SDP-a Zoran Milanović i HNS-a Radomir Čačić prozvali su danas Kosor da je obmanula hrvatsku javnost jer joj prešućuje da je na sastanku s Pahorom utvrđeno kako će polazna točka za nastavak pregovora o granici biti drugi prijedlog Ollija Rehna, koji govori o pristupu Slovenije otvorenom moru.

Oporba želi umanjiti rezultat mukotrpnog rada i činjenice da su pregovori Hrvatske s EU odblokirani i da ćemo do kraja godine imati otvoreno svih 33 poglavlja i zatvoreno 20 poglavlja, rekla je Kosor odgovarajući na novinarski upit nakon današnje sjednice Ekonomskog vijeća.

Sve što sam dogovorila napisano je u pismu koje sam poslala švedskom Predsjedništvu i odgovoru švedskog predsjednika Vlade kojeg ste vidjeli i u kome je naznačeno da je međuvladina konferencija zakazana za 2. listopada, ustvrdila je Kosor.

Na konferenciji u Ljubljani premijer Pahor i ja rekli smo sve što smo se dogovorili, kao i da nastavljamo pregovore o rješenju graničnog pitanja tamo gdje su stali 15. lipnja, dodala je Kosor.

'To znači da dogovori oko rješenja graničnog pitanja tek slijede i da se ništa nije dogovorilo. Jasno je naznačen put kojim idemo - ili će se dvije strane dogovoriti ili će to predati arbitražnom sudu', kazala je predsjednica hrvatske Vlade. Dodala je kako na oporbene optužbe gleda u kontekstu predsjedničke kampanje, jer neki predsjednički kandidati pokušavaju dobiti koji glas više napadajući Vladu.(Hina)