Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor sjednicu nije počeo već uobičajenom stankom i zahtjevom oporbe da u sabornicu dođe predsjednica Vlade i obrati se zastupnicima, već najavljenom točkom dnevnog reda - raspravom o prijedlogu zakona o zadrugama.


Predloženim zakonom pojednostavljuje se osnivanje zadruga, definiraju se odnosi između zadruge i njenih članova, kao i glavna tijela zadruge (skupština, nadzorni odbor i upravitelj), a u cilju jačanja zadrugarstva u Hrvatskoj. Državna tajnica u Ministarstvu gospodarstva Tihana Krajić kazala je kako se osnivanje zadruga pojednostavljuje jer se predviđa da pravila zadruge postanu i osnivački i temeljni akt zadruge, a što do sada nije bio slučaj.

Vezani članci Slika nije dostupna Hrvatski branitelji se udružili u zadruge: Nude kobasice, kulen, med... Slika nije dostupna Domagoju Mikiću nagrada za najboljeg mladog novinara!

>> Zašto premijerka ne želi u Sabor, a oporba u Banske dvore?

Dodala je da su se u dosadašnjoj praksi zadrugarstva pokazali problemi u odnosima među članovima i same zadruge, a sada se propisuje da se ti odnosi definiraju temeljem pojedinačnih ugovora. Najmanji broj osnivača zadruge povećan je s tri na sedam, a član zadruge može biti samo osoba koja neposredno sudjeluje u radu i drugim aktivnostima zadruge, a članstvo u zadruzi nije prenosivo na drugu osobu. (Hina)