Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Natječaj za HPB poništen

Opet problemi s natječajima: Šveđani se zbog Hrvatske žale EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladi nikako da krene s natječajima - stalno problemi i prigovori, a onda i poništavanja. Taj se obrazac ponovio i u slučaju natječaja za savjetnika u prodaji Hrvatske poštanske banke.

Jedan od ponuđača - švedska tvrtka Lagerkvist i partneri, najavila je žalbu Europskoj uniji zbog nepravilnosti u postupku. Švedska tvrtka tvrdi da natjačaj Ministarstva financija nije bio skladu sa standardima Europske unije i sa praksama koje preporučuje Svjetska banka.

Pročitajte i ovo Magdalena Dovečer nagodio se Priznao da mu je nećakinja namještala natječaj: Oboje dobili rad za opće dobro umjesto zatvora Slika nije dostupna Do kraja mjeseca Primaju se pisma namjere za kupnju HPB-a

'Instrukcije u dokumentaciji za natječaj očigledno su krojene za hrvatske ponuđače. Skoro pa i nije bilo opisano jesu li uvjeti isti za domaće i strane tvrtke', stoji u priopćenju. Švedska ponuda zbog navodne nepravilnosti nije ni uzeta u obzir, a uz nju javio se još jedan ponuđač. Ministarstvo financija jučer je ipak šturo objavilo da poništava cijeli natječaj.

>> Zračna luka Zagreb poništila sporni natječaj

'Prilikom pregleda i ocjene jedine pravovremeno zaprimljene ponude, zajednica ponuditelja je isključena sukladno Zakonu o javnoj nabavi. S obzirom da nakon isključenja jedinog ponuditelja nije preostala nijedna valjana ponuda donesena je odluka o poništenju postupka javne nabave', izvijestili su iz Ministarstva financija.

Švedska tvrtka smatra da je Ministarstvo trebalo poništiti postupak i pokrenuti novi jer su dva ponuđača premalo da bi se osigurao konkurentan natječaj. Objašnjavaju da je za ovakve postupke potrebno barem 5 ponuđača. Zato će svoje primjedbe proslijediti Europskoj Uniji i Svjetskoj banci. 'Dokumenatciju za natječaj bilo je teško pronaći. Informacija na engleskom jeziku skoro pa i nije bilo unatoč činjenici da je Ministarstvo financija natječaj nazvalo međunarodnim', poručili su Šveđani.

Šveđani se također žale da je Mininistarstvo na svojim stranicama objavilo nedovoljnu dokumentaciju vezanu za natječaj. Kažu da će se javiti na novi natječaj ako uvjeti budu transparentni i jasno objašnjeni.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene