Općina Medulin, bez da obavijesti vlasnike ili ih obešteti, upisuje vlasništvo na njihova zemljišta koja proglašava nerazvrstanom cestom. Takvih je oko 30, a među njima i cesta koja vodi do kuće zamjenika načelnika.

Galerija Čestice u Općini Medulin Put na koji je Općina Medulin upisala vlasništvo - 1 Put na koji je Općina Medulin upisala vlasništvo - 2 +0 Put na koji je Općina Medulin upisala vlasništvo - 3

Put koji se nalazi na parceli Gabrijeline obitelji u njihovom je vlasništvu bio 60 godina. Ovog ljeta slučajno su doznali da ga više ne posjeduju.

Vezani članci U požaru u Medulinu izgorjelo pet brodova - 1 VIDEO Veliki požar u Medulinu: Vatra zahvatila nekoliko brodica, obitelj skočila u more Ručnici i čuvanje mjesta na plažama - 4 Pogledajte kako su u ovoj istarskoj općini stali na kraj ručnicima (i ostalim rekvizitima za kupanje) ostavljenim na plaži: ''Tko se prvi probudi - njegova djevojka!''

"To je naše zemljište i služi za ove kuće dolje. Ovo je put koji je Općina oduzela, sebi uzela pod vlasništvo, a da nas prethodno o tome nisu ni obavijestili niti su nam išta poslali niti su nas obeštetili", rekla je.

Slična se stvar dogodila i Suzani. Prije osam godina prodala je 56 četvornih metara svojeg zemljišta da omogući put drugim parcelama. Bez njenog znanja oduzeto joj je dodatnih 76, što je doznala iz sudskog rješenja.

"Jedan dio sam prodala za tu istu parcelu, a drugi dio su još priključili. Znači to je sve skupa 132 kvadratna metra da bi donačenik sada imao dva ulaza u svoj posjed", rekla je.

S druge strane, zamjenik načelnika Damir Demarin rekao je da je i sam u ovom slučaju tražio rješenje jer se čestici u njegovom vlasništvu, kako tvrdi, pristupa po tom putu.

"Nije imala želju to riješiti. Htjela je da ostane status quo i došao je red da se Općina upiše na tu česticu", rekao je Demarin.

"Oni nemaju onda nikakvu namjeru ovo nama vratiti"

Zakon o cestama lokalnim je vlastima dao mogućnost da same proglašavaju i određuju što je nerazvrstana cesta pa je tako proglašenu upisuju kao svoje vlasništvo. Tu mogućnost, tvrde naše sugovornice, lokalne vlasti koriste za nezakonit upis nekretnina u svoje vlasništvo. Pritom zaobilaze postupak izvlaštenja i plaćanja naknada vlasnicima.

"Ako općina ne odustane od našeg zemljišta, onda ostaje njima i oni nemaju onda nikakvu namjeru ovo nama više vratiti i da se dolje cesta otvori", rekla je Gabrijela.

"Ne može se tek tako raditi s ljudima. Ako si ti na vlasti pa sada ti možeš raditi što želiš i nikome ništa", smatra Suzana.

Općina je dosad pokrenula 30 ovakvih postupaka. Mještani kojima je oduzeto zemljište vjerojatno će doznati kad se Općina već upiše i rješenje stigne sa suda. Gabrijela je već podigla tužbu, a Suzana ju priprema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju