Dok većina Hrvatske zbog poskupljenja dopunskog zdravstvenog negoduje, ima i gradova koji su profitirali posljednjim odlukama Ministarstva zdravlja. Posebno zato što su dobili više hitnih medicinskih timova.


Stanovnici Velike Gorice i Hrvatske Kostajnice mogu biti zadovoljni dijelom reforma ministarstva zdravlja.

Vezani članci Krešimir Luetić, Marin Smilović i Sanja Vištica Liječnike nakon prosvjeda nitko nije primio na sastanak, spremni su i na štrajk: "Ako je to poruka koju nam Vlada šalje…" Vili Beroš - 1 Beroš u otvorenom pismu napao liječnike zbog prosvjeda: "Većina ih ima izdašna primanja"

Za hitni medicinski tim u Velikoj Gorici nema odmora. S pet timova pokrivaju područje na kojemu živi više od 70 tisuća ljudi. Prema novoj reformi hitne medicine, trebali bi dobiti 5 hitnih timova s liječnikom.

'Što znači da bi stalno bila dva doktora u smjeni. Sada je jedan doktor u smjeni. Kad ekipa izađe na teren, zna se desiti da po sat- dva nema nikoga u ambulanti', rekao je Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu zagrebačke županije. Pa im u ispomoć dolaze hitne pomoći iz susjednih gradova.

'Doći iz Dugog sela ili Jastrebarskog, ne možemo reći da je to hitna intervencija obavljena na najbolji način', rekao je dr. Siniša Golub, voditelj Zavoda za hitnu medicinu V. Gorica.

No, kažu, već su navikli na takvu situaciju i snalaze se na svakojake načine. 'Morali smo raditi vrlo često nezahvalne trijaže, tko je bitniji, tko je hitniji', kaže Golub.

Stanje je još teže u Hrvatskoj Kostajnici. 'Do sada je bila samo naša dežurna ekipa. Tokom dana bio je naš tzv. T2 tim , gdje je samo med. tehničar i vozač, a za noć je bio određen liječnik', rekao je Tomislav Fabijanić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Sisačko- moslavačke županije.

Uskoro bi trebali napokon dobiti hitni medicinski tim s liječnikom. 'Znači veoma puno za ovu populaciju s obzirom da tu postoji konstantno smanjen i potreban veći broj obiteljskih liječnika i primarnih pedijatara', rekao je Krešimir Magić, dr. Hitne medicine Hrvatska Kostajnica.

Pacijenti su itekako zadovoljni. Novom su reformom ova dva grada profitirala.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju