Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šimić: 'Da sam zdrav i mlađi ostao bi izdržavati kaznu u Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kardiokirurg Ognjen Šimić, koji je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu nakon što mu je izrečena nepravomoćna presuda od devet godina zatvora zbog primanja mita, izjavio je kako su dokazi optužbe na suđenju pred Županijskom sudom u Rijeci bili podmetnuti, no istodobno je naznačio kako bi se mogao vratiti u Hrvatsku na izdržavanje kazne potvrdi li prvostupanjsku presudu Vrhovni sud.

"Ako se potvrdi ta presuda naravo da ću ja razmišljati o povratku i služenju kazne u jednoj od kaznionica koje su drugačijega tipa nego što je taj ozloglašeni pritvor 'Via Roma' u Rijeci", kazao je Šimić u razgovoru za politički magazin "60 minuta" kojega je u ponedjeljak emitirala TV Federacije BiH (FTV).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razmatranje hrvatskog zahtjeva Sarajevo: Novo suđenje doktoru Šimiću u srijedu Slika nije dostupna Ukinuta presuda Doktoru Šimiću ponovno će se suditi u BiH

Šimić, koji je do sada bio suzdržan u komentiranju presude kao i u davanju izjava medijima, za ovu gledanu emisiju FTV je kazao kako je bio prinuđen pobjeći iz Hrvatske jer mu je život bio ugrožen dok je boravio u pritvoru riječkog Županijskog suda gdje je doživio srčani udar dok je bio zatvoren s optuženicima za najteža kaznena djela.

"Moj temeljni problem sada je moje zdravlje. Da sam tridesetak godina mlađi vjerojatno bih ostao u Hrvatskoj i odslužio kaznu onakva kakva je", kazao je Šimić.

Komentirajući samu presudu Šimić je izjavio kako je zapravo žrtva urote što ju je, iz njemu nepoznatih razloga, osmislio USKOK.

To je pojasnio konstatirajući kako je policija, tragajući za dokazima protiv njega, ispitala gotovo tri i pol tisuće osoba od koji je samo njih 18 pristalo svjedočiti u korist optužbe.

Za krunskog svjedoka Ljerku Krajnović kazao je kako mu ona nikada nije otvoreno ponudila mito te je sugerirao kako je famozna kuverta s pet tisuća eura koja je iskorištena kao dokaz na sudu zapravo naknadno podmetnuta u njegov ured.

Šimić je rekao i to kako je, došavši u Rijeku 1997. godine, konstatirao kako je donošenje darova liječnicima, primjericu "u vidu pršuta", bila uobičajena pojava.

Kazao je kako se nad tim iznenadio no "na sugestiju bolničke uprave" takve je darove odlučio prihvatiti kako "ne bi nekoga uvrijedio ili naveo da pomisli kako to nije dovoljno".

Za sutkinju Iku Šarić koja mu je izrekla prvostupanjsku presudu Šimić je kazao kako je bila neprijateljski raspoložena prema njemu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene