Dok je puno pozornosti ovih dana izazvao porez na nekretnine, pomalo ispod radara prošle su novosti koje nosi sustav poreznih olakšica, a one će se odnositi na brojne obitelji.


Od iduće godine, oni koji ne dokažu da skrbe o primjerice punicama, djedovima ili bakama, na osnovu njih neće moći ostvariti olakšice.

Na ovaj način, ističu stručnjaci, smanjit će se moguće zloporabe.

Još do nedavno, Darko Horvat je na račun svoje punice imao poreznu olakšicu. Od iduće godine, zakon se mijenja, te u kategoriju uzdržavanih članova uže obitelji ne ulaze više unuci, praunuci, bake i djedovi, punci i punice, maćehe, svekri i svekrve.

„Nema više koristi od punice? Znači, ne bi isplatilo držati punicu doma, niti bilo koga, ako nemaš koristi“, kroz smijeh priča Darko.

Slučajevi zlouporabe

Prema dosadašnjim pravilima, uzdržavani član uže obitelji mogao je čak biti i bivši bračni i izvanbračni drug. Nova definicija kaže - uzdržavani članovi uže obitelji od sada mogu biti samo bračni drug, roditelji, djeca ili punoljetne osobe za koje je ta osoba imenovana skrbnikom.

"Smatram da je to na neki način i dobro jer se to dosta zlorabilo, pa se koristilo i za one koje se nije stvarno uzdržavalo jer nije se moralo ništa dokazivati", priča porezna stručnjakinja Jasna Vuk.

Pa je tako, ističe Vuk, bilo raznih slučajeva.

„Recimo, vaša punica ima manje od 15.000 kuna mirovinu, i vi onda odlučite ju koristiti kao olakšicu, to znači da će ona vama vrijediti mjesečno 1.750 kuna kao olakšice, toliko vaša plaća neće biti oporeziva. Sada, punica vam više neće toliko vrijediti", kaže Vuk.

Marić: "Uvodimo red u sustav"

Nova pravila, ističe ministar financija Zdravko Marić, dio su uvođenja reda u sustav i nastavak porezne reforme.

„Naravno da uvijek postoje određeni prostori u kojima neki vide mogućnost za nekakve određene manipulacije, ali ponavljam još jednom, s poreznom reformom i sa značajnim pojednostavljivanjem poreznog sustava taj manevarski prostor je ipak sužen", kaže Marić.

Sve ovo ne znači da ubuduće nećete moći dobiti porezne olakšice na račun svekrve ili punice. Samo ćete morati pred državom dokazati da doista i skrbite o toj osobi.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr