Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnici koji vrijeđaju sud ili ometaju postupak mogli bi biti kažnjeni i s 30 dana zatvora, novi je prijedlog dopune Zakona o sudovima Udruge sudaca koji su uputili ministrici pravosuđa.


Time bi se smanjila mogućnost zloporabe i odugovlačenja sudskih postupaka, smatraju autori prijedloga suci Marin Mrčela i Dražen Tripalo. 

Vezani članci Nikola Mandić i Ivan Stanić (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Mamićevi odvjetnici preuzeli obranu Varge pa mu odmah otkazali punomoć Američki predsjednik Donald Trump (Foto: AFP) Trumpovi odvjetnici podmićivali pornoglumice?

Osoba koja vrijeđa sud kaznila bi se s do 20 tisuća kuna, opomenom ili udaljavanjem iz sudnice. No, ako nastavi ometati rad suda, sudac je može kazniti i s do 30 dana zatvora, silom je zadržati u sudnici, a pravosudna policija odmah bi je sprovela u pritvor. 

Na novinarski upit smatra li da bi odvjetnici zbog nepoštivanja suda umjesto novčane kazne trebali platiti kaznu zatvorom pa samim time osjetiti život svojih klijenata, predsjednik Mesić odgovorio je potvrdno.

'Ja mislim da zakon mora biti za sve isti prema tome svaki onaj koji smeta da pravosuđe izvrši svoju misiju treba zato biti i sankcioniran i s tim se slažem', izjavio je predsjendik.