Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Prijavilo se osam kandidata

Odvjetnica i dvije profesorice kandidatkinje za sud u Strasbourgu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić te profesorice pravnih fakulteta u Rijeci i Zagrebu Vesna Crnić-Grotić i Ksenija Turković kandidatkinje su za sutkinje Europskog suda za ljudska prava.

Koju će od tri kandidatkinje, odvjetnice Vesne Alaburić te profesorica Vesne Crnić-Grotić i Ksenije Turković, Parlamentarna skupština Vijeća Europe imenovati na devetogodišnji mandat, znat će se u listopadu, kada završava mandat hrvatskoj sutkinji Nini Vajić. Prije odluke Skupštine Vijeća Europe, s kandidatkinjama će početkom rujna razgovarati članovi mjerodavnoga pododbora.

Na natječaj za izbor hrvatskoga kandidata za suca na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu prijavilo se osam kandidata, a Povjerenstvo za izbor kandidata, koje je osnovala Vlada, u uži je krug, uz tri spomenute kandidatkinje, uvrstilo i profesoricu sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Zlatu Đurđević te suca Vrhovnog suda Đuru Sessu. Nakon razgovora s kandidatima, jednoglasnu potporu dobile su kandidature Vesne Alaburić, Vesne Crnić-Grotić i Ksenije Turković, a isto je danas učinila i Vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

Pročitajte i ovo Branko Smerdel komentirao Milanovićevu odluku da se kandidira na parlamentarnim izborima predsjednikova bomba Oglasio se stručnjak koji je pisao Ustav, evo što kaže o Milanovićevu potezu Slika nije dostupna Dosuđena naknada štete Aktivist koji je načelnika nazvao pravim žoharom dobio na sudu za ljudska prava: ''To bila rasprava od javnog interesa''

>> Iskustva europarlamentaraca: 'Živimo na aerodromu'

Zagrebačka odvjetnica Alaburić, diplomirana pravnica i politologinja, široj je javnosti poznata kao braniteljica haaškog optuženika, bivšeg zapovjednika HVO-a generala Milivoja Petkovića te odvjetnica koja je 90-ih godina zastupala izdanja Europapress holdinga i 'Feral tribunea' u mnogim parničnim postupcima, radi naknade neimovinske štete uzrokovane objavljenim informacijama. Branila je i novinare u kaznenim postupcima, zbog klevete i uvrede, među ostalim Davora Butkovića u postupku u kojem su ga privatno tužila 22 ministra HDZ-ove vlade iz 90-ih te 'feralovce' Viktora Ivančića i Marinka Čulića, u kaznenom postupku pokrenutom zbog klevete i uvrede pokojnog predsjednika Franje Tuđmana. Zastupala je i Lejlu Šehović, kojoj je 1998. oduzeta kruna Miss Hrvatske. Te je godine Američka odvjetnička komora Vesni Alaburić dodijelila nagradu za zaštitu ljudskih prava.

Vesna Crnić-Grotić diplomirala je na riječkome Pravnom fakultetu 1980., na kojem se nakon pet godina zaposlila, pošto je magistrirala na zagrebačkome Pravnom fakultetu, na kojem je 1994. i obranila doktorsku disertaciju pod naslovom 'Predmet i cilj međunarodnih ugovora'. Za redovitu profesoricu izabrana je 2006. Od 1998. član je i podpredsjednik Odbora stručnjaka Vijeća Europe za Povelju za regionalne i manjinske jezike.

Ksenija Turković je na zagrebačkome Pravnom fakultetu od 1987. Izvanredna je profesorica na katedri za kazneno pravo. Od sredine do kraja 90-ih radila je kao odvjetnica u dvjema njujorškim odvjetničkim tvrtkama, a u jednoj od njih zastupala je klijenta na Međunarodnome sudu za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY). Koautorica je pet knjiga iz područja kaznenog prava i prava i medicine. Objavila je nekoliko desetaka radova u domaćim i stranim časopisima. Potpredsjednica je stručne skupine Vijeća Europe za izradu konvencije protiv iskorištavanja i zlostavljanja djece i u stručnoj je skupini Vijeća Europe za pomoć žrtvama kaznenih djela.

>> Crikveničanka dobila spor protiv Hrvatske na Europskom sudu

U Povjerenstvu koje je poduprlo tri kandidatkinje sjedili su predsjednik Odbora za pravosuđe Hrvatskog Sabora Josip Kregar, zamjenica predsjednice Ustavnog suda Snježana Bagić, sudac Građanskog odjela Vrhovnog suda Branko Medančić, redoviti profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta i nositelj katedre Ustavnog prava Branko Smerdel te pomoćnik ministra pravosuđa Gordan Markotić. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene