Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Iskustva europarlamentaraca: 'Živimo na aerodromu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako funkcionira europsko zakonodavstvo od jučer u praksi uči i 12 hrvatskih zastupnika koji su ušli u Europski parlament.

Iako se mnogo priča o njihovim povlasticama - rade za saborsku plaću i dnevnice od 300 eura, njihovi europski kolege poručuju da ih čeka jako puno posla. Kakav je život i posao eurozastupnika u Strazburu snimila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Amir Mafalani Prekršena ljudska prava Služi kaznu za ubostvo Ive Pukanića, no tužio je Hrvatsku i - dobio presudu! Koliko su vidljivi EU zastupnici? - 1 Dvanaestero (ne)poznatih Znate li tko su naši zastupnici u Europskom parlamentu? "Da nisu možda... u zatvoru?", "Možda bih prepoznao ovog duge kose"

>> Našim europarlamentarcima 300 eura dnevno nije dovoljno: 'Brzo se potroši!'

Anne Ibrisagić već je drugi mandat švedska zastupnica u europskom parlamentu. Za vrijeme rata izbjegla je iz Bosne. "Radila sam kao prevoditeljica sadašnjeg premijera Carla Bildta i slučajno sam manje više ušla u njegovu kampanju i to je bila kolateralna šteta, upala sam u parlament, s jednog parlamenta u drugi", pojasnila je Ibrisagić.

Hrvatska u uniji poručuje važn a je i zbog njezine rodne BiH. Hrvatsku važnost ne podcjenjuje ni zastupnica iz Slovenije. "Ima svatko od nas ima obaveze prema svojoj državi, smi smo prva veza, prvi 'link' sa svojim građanima", kaže Tanja Fajon, slovenska zastupnica u Europskom parlamentu.

Biti euro parlamentarac posao je iz snova ali samo za one koji žele raditi, a ne samo zaraditi poručuje iskusna njemačka zastupnica. "Mislim da primamo dosta novca za ono što radimo, ali nećete biti uspješni u tom poslu ako uistinu ne radite jako puno", smatra Doris Pack, njemačka zastupnica u EP-u.

Uz puno posla treba biti spreman i za česta seljenja. "Obično kažem kako živim na aerodromu, zato što najviše vremena provodim tu, u Švedskoj sam možda svaki drugi vikend, u Bruxellesu sam možda od ponedjeljka do srijede, od srijede pa do vikenda sam negdje, kako ja to kažem, na terenu", ističe Ibrisagić. "Često se i ja pitam gdje živim, ponekad je teško jer od ponedjeljka do četvrtka smo u Bruxellesu, onda idemo natrag u svoje zemlje pa smo tamo petak i subotu, a nedjeljom ponekad putujemo", rekla nam je Fajon.

Tri dana u tjednu svaki mjesec Strasbourg grad na granici Francuske i Njemačke censtar je Europe. Više od 2 tisuće ljudi na par se dana preseli iz Bruxellesa. Za europu je to velik trošak, ali Strasbourg se parlamenta ne želi odreći jer donosi zaradu jednako kao i turisti. "Cijene se mijenjaju ovaj grad živi od događaja u institucijama", kaže Andrej Plenković, promatrač u EP-u. Upravo zato su naši promatrači, prilikom prvog posjeta Strasbourgu pokazali skormnost.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene