Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na inicijativu pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, Hrvatska odvjetnička komora (HOK) odlučila je odsad pružati besplatnu pravnu pomoć djeci u postupcima radi uzdržavanja, bez obzira na imovinski status roditelja, najavili su danas na zajedničkoj konferenciji za novinare pravobraniteljica Jelavić i predsjednik HOK-a Leo Andreis.


"Velik broj djece ne ostvaruje pravo na uzdržavanje od roditelja s kojim ne žive", rekla je Mila Jelavić dodajući kako se procjenjuje da je riječ o najmanje 60.000 djece razvedenih roditelja koji ne primaju alimentaciju.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) Dužan 24.000 kuna: Zbog neplaćanja alimentacije mora u zatvor Slika nije dostupna Jedina nekretnina se ipak može ovršiti: Pogledajte koje su iznimke

Godišnje se donese između 3.200 i 3.700 presuda o uzdržavanju, a roditelj s kojim dijete živi često nema novca za plaćanje odvjetnika kako bi podnio tužbu za uzdržavanje ili povišenje uzdržavanja, ili za pokretanje postupka ovrhe, rekla je Jelavić.

Predsjednik HOK-a podsjetio je da su odvjetnici dosad pružali besplatnu pravnu pomoć kod uzdržavanja uz imovinski cenzus, a do stupanja na snagu Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći pružat će takvu pomoć svoj djeci bez obzira na imovinsko stanje roditelja.

Osim toga, Andreis smatra vrlo važnim da zakonodavac reagira i kad je u pitanju prijedlog Ovršnog zakona stavljanjem djece u prioritet za naplatu. "Ako imamo presudu, a 10 godina je ne možemo naplatiti, nismo puno dobili", rekao je.

Pravobraniteljica će također tražiti unošenje odredbe u Ovršni zakon da se alimentacija prva naplaćuje ili da to, kroz Obiteljski zakon, bude prioritet.

Roditelji iz cijele Hrvatske mogu se pismeno obratiti HOK-u, kaže Andreis, a rijetkost je u svijetu da je pomoć besplatna i za onoga koji je prima i onoga koji je pruža, odnosno odvjetnika. "Obično država isplaćuje odvjetnike za njihov rad, no tko kod nas nije slučaj", rekao je.

Pravobraniteljica za djecu izvijestila je kako je na 120 ureda
gradonačelnika poslala pismo sa zamolbom za pomoć u ostvarivanju tog dječjeg prava dodavši kako joj je većina odgovorila da pomoć djeci pružaju putem socijalnih programa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju