Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajnost podataka

Održana sjednica Odbora za obranu o kupovini aviona, sudionici morali ostaviti mobitele na ulasku: "Odluku donosimo u petak"

Saborski Odbor za obranu na trosatnoj je sjednici u srijedu od Međuresornog povjerenstva dobio informaciju o nabavi višenamjenskog borbenog zrakoplova, no ministar obrane Mario Banožić nije otkrio koji će avion Hrvatska kupiti nego je najavio da Vlada odluku objaviti u petak.

Banožić je novinarima nakon sjednice izjavio da je cilj nabave borbenih zrakoplova zadržati sposobnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, kao i ostalih sastavnica Hrvatske vojske.

Je li to najbolji trenutak za kupnju zrakoplova?

Pročitajte i ovo Franko Vidović (Foto: Dnevnik.hr) SDP-ov zastupnik Franko Vidović o prodaji aviona: "To je međunarodna blamaža, odgovorni su Krstičević i Plenković" Gdje je zapelo s kupnjom aviona? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Čeka se sjednica Vijeća za obranu Zašto još nema odluke o kupnji aviona? Predsjednica je spremna, a ministar poručuje: "Nadam se skoro..."

Dobili smo podršku svih članova Odbora jer je postupak vođen transparentno, a tajnost je zadržana tijekom cijelog postupka i nijedan detalj ni informacija nisu izašli van, a tako ćemo se ponašati i dalje kako bi postupak uspješno doveli do kraja, istaknuo je.

"Ovo je bila prilika razgovarati o trenutku kupnje zrakoplova jer su se u javnosti pojavila pitanja je li ovo pravi trenutak s obzirom na iznos kupnje, a u kontekstu šteta nastalih od potresa i stanja gospodarstva s obzirom na pandemiju covida. Svi smo zaključili da nikada nije najbolji trenutak za donošenje odluke s obzirom na to da je ovo najveći postupak koji se odnosi na modernizaciju i opremanje HV-a, a Vlada Andreja Plenkovića nije odgađala ovaj problem i prebacivala ga drugima", ustvrdio je ministar.

Medijske navode da se Hrvatska odlučila za kupnju francuskog Rafale zrakoplova Banožić je ocijenio špekulacijama, naglašavajući da će se prava informacija naći na sjednici Vlade kada odluka bude donesena.

Naša je želja donijeti tu odluku u petak, kada obilježavamo 30 godina ustrojavanja Hrvatske vojske, najavio je dodavši da je u planu do kraja 2021. završiti sva pitanja vezana uz potpisivanje ugovora, dok će ostali detalji postupka ostati tajni.

Banožić je potvrdio da su svi sudionici sjednice Odbora morali ostaviti mobitele vani zbog tajnosti podataka.

Predsjednik Odbora Franko Vidović (SDP) ocijenio kako je cijeli postupak vođen dobro i profesionalno, čemu svjedoči da do sada nije bilo nikakvih podataka u javnosti kojih nije trebalo biti, osim špekulacija.

Kazao je kako bi, da je premijer Plenković, prvo pogledao prema Baniji, predgrađima Zagreba, Krapinsko-zagorskoj županiji, međutim, dodao je da premijer ima svoj politički kapital i sam odlučuje kako će ga trošiti.

Važno što nijedna informacija nije iscurila

"Osim te zamjerke, što se tiče SDP-a kupnja zrakoplova nikada nije došla u pitanje jer je to i SDP-ova Vlada još 2014. godine stavila u plan dugoročnog razvoja oružanih snaga", napomenuo je Vidović.

Odbio je komentirati nagađanja medija da je riječ o francuskom proizvođaču jer će podatak o tome dati premijer Plenković. Tek je pojasnio da su na sjednici Odbora čuli što će biti prijedlog Međuresornog povjerenstva, a za što će se Vlada odlučiti, to ne može prejudicirati.

Osobno je, ističe Vidović, sklon svakom zrakoplovu koji će podignuti nacionalnu sigurnost Hrvatske i tako pozitivno utjecati na hrvatsko gospodarstvo i turizam da se naši gosti, ali i kapital, osjećaju sigurnije.

Predstojnik premijerova Ureda i supredsjedatelj Međuresornog povjerenstva Zvonimir Frka Petešić također je važnim ocijenio što, zbog integriteta procesa, nijedna informacija nije iscurila.

"Hrvatska ovom vojnom sposobnošću dobiva strateško sredstvo odvraćanja, kojim će višestruko i dugoročno podignuti razinu nacionalne sigurnosti koju Hrvatska nikada nije imala, a pozitivno će utjecati na sigurnost stranih ulaganja i podizanje kreditnog rejtinga", poručio je.

Frka Petešić napomenuo je da curenje podataka u prethodnom postupku nije pomoglo njegovu uspješnom završetku, a sada je zadnji mogući pokušaj da osiguramo višenamjenski borbeni zrakoplov jer resursi MIG-ova 21 istječu 2024. godine.

Svi sudionici postupka morali su potpisati ono što je predviđeno Zakonom o tajnosti podataka jer otkrivanje tajnih podataka podliježe zatvorskim i novčanim kaznama, budući da je riječ o nacionalnim interesima Hrvatske, pojasnio je.

Postrojavanje brigada na stadionu u Kranjčevićevoj

Upitan očekuje li sutra i prekosutra dva protokola, predsjednikov i Vladin, ili će svi zajedno sudjelovati u obilježavanju obljetnice, Banožić je odgovorio kako je svima želja obilježiti te dane dostojanstveno, a postrojavanje brigada neće biti na više mjesta nego na stadionu u Kranjčevićevoj.

Najavio je da će sutra sudjelovati na svečanom prijemu koji priređuje predsjednik na Pantovčaku, a za premijera ne zna kako stoji s vremenom s obzirom na obveze.

"Hrvatska vojska je Hrvatska vojska i nije podloga za bilo kakva politička prepucavanja", poručio je Banožić no nije precizirao hoće li vojna obljetnica u četvrtak i petak proći bez dva protokola.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene