Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donesena odluka

Odobreno izručenje Gudurića Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak odobrio je izručenje Bojana Gudurića pravosudnim tijelima Hrvatske.

Kako stoji u obrazloženju kojega je potpisao ministar Čolak, odluka je temeljena na činjenici da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje te da će se Gudurićeva ekstradicija u Hrvatsku obaviti po dogovoru ureda Interpola u Sarajevu i Zagrebu. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa primilo je rješenje ministra pravde Bosne i Hercegovine o izručenju Bojana Gudurića Hrvatskoj te ga proslijedilo policiji koja se s kolegama iz BiH dogovara o vremenu i načinu primopredaje optuženoga za sudjelovanje u ubojstvu Ive Pukanića i Nike Franjića. 'U tijeku su dogovori zagrebačkoga i sarajevskog ureda Interpola o primopredaji, no pojedinosti ne možemo otkriti jer je postupak izručenja tajan', izjavio je načelnik Ureda ravnatelja hrvatske policije Krunoslav Borovec.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nakon jednomjesečne stanke Slučaj Pukanić: Ipak novo telekomunikacijsko vještačenje Slika nije dostupna Matanićev iskaz zakonit Gudurić pokušao zabraniti odvjetniku da govori

No, dodao je da još nije dogovoreno kako će Gudurić biti doveden u Hrvatsku, gdje će mu se suditi za sudjelovanje u zločinačkoj organizaciji koja je u listopadu 2008. eksplozivnom napravom u središtu Zagreba ubila novinara i suvlasnika tjednika 'Nacionala' Ivu Pukanića i njegova suradnika Niku Franjića. Gudurićev branitelj u Sarajevu Slavko Aščerić rekao je danas kako očekuje da će Gudurić vrlo brzo, vjerojatno redovitim zrakoplovom, biti prevezen u Zagreb. Iz Ministarstva pravosuđa priopćili su da su o rješenju kojim se dopušta Gudurićevo izručenje Hrvatskoj izvijestili i Županijski sud u Zagrebu na kojemu je početkom veljače počelo suđenje 29-godišnjem Guduriću i još petorici za ubojstvo Pukanića.

>> Gudurić tvrdi da su mu podmetnuli Pukanićevo ubojstvo

Dolaskom Gudurića to suđenje formalnopravno mora početi ispočetka, što znači da se svi dosad ispitani svjedoci moraju ponovno ispitati ili se njihovi iskazi, ako Gudurić na to pristane, mogu samo pročitati. U drugom slučaju suđenje se može brzo nastaviti, no Gudurić isto tako može zatražiti vrijeme za proučavanje optužnice, ali i novog odvjetnika budući da mu je branitelj Dragan Baltić postavljen po službenoj dužnosti. Tada bi suđenje vjerojatno bilo na neko vrijeme prekinuto. Gudurićevo izručenje tražila je i Srbija zbog nekoliko razbojstava, no pravosuđe BiH to je odbilo. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je priopćilo da je ministar pravde BiH tako odlučio jer Hrvatska Gudrića traži zbog kaznenih djela za koja je propisana teža kazna, jer je prije podnijela molbu za njegovo izručenje i zato što njegovo izručenje Hrvatskoj omogućuje i njegovo daljnje izručenje Srbiji.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović zahvalio je kolegi Čolaku i bosanskome pravosuđu na, kako je rekao, brzoj reakciji i povjerenju u hrvatsko pravosuđe. 'Upravo ova brzina i povjerenje svjedoče o spremnosti da se zajednički suprotstavimo organiziranom kriminalu. Uz to, omogućit će Županijskome sudu u Zagrebu uključivanje Gudurića u postupak protiv okrivljenih za ubojstvo Pukanića i Franića već na samom njegovom početku' i tako olakšati utvrđivanje pune istine i odgovornosti za ta teška kaznena djela, stoji u Šimonovićevu priopćenju. Gudurić se uoči početka suđenja u Zagrebu u Banjoj Luci predao nakon više od godinu dana skrivanja i u ekstradicijskom postupku u BiH odrekao se žalbe na izručenje tražeći da ga se izruči Hrvatskoj jer se, nagađaju mediji, boji da bi mu u Srbiji život bio u opasnosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene