Osim prevelikog broja djece po odgojitelju, najveći problem predstavlja infrastruktura.

Galerija +0 Nada Murganić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

U Ministarstvu demografije predstavljena je studija analize pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranog i predškolskog odgoja u Hrvatskoj. Rezultati studije pokazali su u koliko lošim i preopterećenim uvjetima rade odgojitelji u vrtićima diljem zemlje.

Vezani članci Tomislav Tomašević Gradonačelnik Tomašević otkrio hoće li u Zagrebu rasti cijene vrtića Vrtić, ilustracija - 2 Odgojitelji nezadovoljni što vrtići rade bez ograničenja: "Na izmaku smo snaga. Neki od nas već su četvrti put u samoizolaciji"

Osim prevelikog broja djece po odgojitelju, najveći problem predstavlja infrastruktura. Vrtića nema dovoljno, a oni koji rade prostorno su premali za toliki broj djece. Resorna ministrica Nada Murganić ističe kako će ovaj dokument biti dobar putokaz za rješavanje vrtićkih problema.

"Tamo gdje ima mogućnosti da se zaposle dodatni kadrovi, to će biti obuhvaćeno našim projektom 'Vrtići za skladniji život', ali isto tamo u onim sredinama gdje sada trenutno neće biti mogućnost zaposliti dodatne odgojitelje, omogućit ćemo neke druge programe", rekla je Murganić. 

Kazala je kako su u njezinu Ministarstvu svjesni problema kapaciteta i nedostatka odgajatelja u vrtićima, što će pokušati riješiti materijalnom i financijskom pomoći mladim obiteljima i jačanjem položaja vrtića, bez obzira što su u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. 

Ministrica je na predstavljanju studije "Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj" rekla da se ide paralelno s projektima financijske i materijalne pomoći u adaptaciji te prenamjeni ili izgradnji vrtića.

"Rezultati će pokazati gdje imamo mogućnosti usmjeravanja i poboljšavanja, jer ovo su počeci, ali vrlo značajni", napomenula je Murganić.

Smatra kako je veliki korak to što prvi put država financijski pomaže jedinicima lokalne somuprave u izgradnji i prenamjeni ili adaptaciji vrtića, kao i u ulaganju u zapošljavanje.

"Ova je Vlada prepoznala da je važan sveobuhvat djece ranim i predškolskim pedagoškim programima i odmah smo na početku obiteljsku politiku usmjerili u pravcu materijalne i financijske pomoći mladim obiteljima, bez obzira što su oni u nadležnosti jedinica lokalne samouprave", rekla je ministrica.

Mladi znanstvenici već u prvim kontaktima usmjeravali su nas da su to dobro detektirane mjere, a njihove studije su to i potvrdile, ističe Murganić.

"One pokazuju da smo na dobrom putu i da imamo kvalitetan dokument, koji će biti podloga za praćenje ovih mjera", rekla je ministrica dodajući kako će studija biti putokaz za uvođenje drugih mjera, kako bi svako dijete bilo obuhvaćeno ranim i predškolskim programom, a roditeljima bi se olakšalo financiranje i organizacija života.

Studija "Analiza pristupačnosti, kvalitete, kapaciteta i financiranja sustava ranoga i predškolskog odgoja i obrazovanja u Hrvatskoj" analizira i preporuča mjere kojima bi se povećala razina obuhvaćenosti djece programima ranog i predškolskog odgoja, te poboljšali materijalni i pedagoški uvjeti rada, kao i dostupnost i kvaliteta programa namijenjenih djeci i roditeljima. (D.B./Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju