Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gospodarsko-socijalno vijeće odgodilo je danas na zahtjev sindikata raspravu o izmjenama Zakona o Radu za iduću sjednicu, izvijestio je novinare nakon neuspjele sjednice GSV-a predstojnik Vladina ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović.


Sindikalni predstavnik izvijestio nas je da se nisu uspjeli pripremiti za izmjene ZOR-a te zatražio odgodu, što pak nisu htjeli prihvatiti poslodavci, rekao je Begović dodavši kako će se u vezi ZOR-a ipak morati sazvati nova sjednica. 'Tražili smo odgodu jer nismo htjeli da u nadglasavanju prođu izmjene ZOR-a koje nismo spremni prihvatiti', izjavio je nakon sjednice predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš, koji trenutno predsjeda GSV-om.

Sporna raspodjela radnog vremena

Vezani članci Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) U Ministarstvu sastanak za obnovu socijalnog dijaloga, sindikalci nisu došli Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Sto milijuna kuna iz EU fondova ide za jačanje socijalnog dijaloga

Za sindikate su i dalje sporna pitanja preraspodjele radnog vremena i broja ugovora o radu na određeno vrijeme, a boje se da bi ih Vlada i poslodavci u tome mogli nadglasati. Sadašnje promjene ZOR-a trebale su, prema prvotnom dogovoru, proći tek uz manje korekcije, kako bi se hrvatski zakon usuglasio sa zakonodavstvom Europske unije, a interesna pitanja bila bi ostavljena za iduću fazu zakonskih promjena. Predstavnici poslodavaca nakon sjednice nisu željeli posebno komentirati natezanje oko zakona, već su samo ustvrdili da o izmjenama ZOR-a više ne žele raspravljati. Socijalni partneri na današnjoj su sjednici prethodno uspjeli podržati Zakon o trgovačkim društvima. (Hina)