Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša i za ljude

Znate li što su "mreže duhova"? Pošast na dnu mora koja ubija morski svijet

Aktualno Galerija Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 8 Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 8 Foto: DNEVNIK.hr Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 2 Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 7 Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 7 Foto: DNEVNIK.hr Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 6 Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 6 Foto: DNEVNIK.hr +5 Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 5 Galerija 1/10 >>
Otprilike 10 milijuna tona smeća na godinu završi u svjetskim morima i oceanima. Više od 80 posto je plastika. Tomu pripadaju i odbačene i izgubljene ribarske mreže – takozvane mreže duhova, koje godinama na dnu ubijaju morski svijet. Ekipa Dnevnika Nove TV pridružila se u Istri roniocima koji volonterski svaki mjesec iz mora vade kilometre tih ''fantomskih ribara''.

Jako je stara i duga ribarska mreža, stotine i stotine metara i raširena je preko cijelog grebena. Iako je izvan uporabe već godinama ona i dalje lovi ribu. U nju se zapetljaju morske kornjače, dupini, pa i gnjurci.

"Nije samo loša za životinje već i za ljude, jer je to plastični otpad koji tijekom vremena postaje mikroplastika i putem hrane ulazi u tijelo", kaže Veronika Mikos iz organizacije Healthy seas.

I zato ronioci volonteri, iz morskih dubina, na godinu izvade stotine tona odbačenih mreži i ribolovnih alata. Vađenje takozvanih "mreža duhova" posao je koji nije nimalo lagan.

"Sve je dolje zapetljano, nama je velik posao sve otpetljati i dignuti. Složeno je i moramo svi biti pažljivi i paziti jedni na druge, danas smo bili na 38 metara dubine", kaže reporterki Dnevnika Nove TV Lini Dollar Pascal Van Erp iz organizacije Ghost diving.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević odluka i o smetlarnicima Odgađa se novi sustav odvoza komunalnog otpada u Zagrebu: Tomašević objavio novi datum

Posao je to koji nije bezopasan.

"Morate biti doista pažljivi i paziti što ekipa radi kako se ne biste zapetljali u mrežu kada je dižu na površinu", kaže Christina iz organizacije Ghost diving.

Procjenjuje se da na godinu u morima i oceanima završi više od 640.000 tona odbačene ili izgubljene opreme za ribolov. Ni naše more nije iznimka.

"Lokacija ima po cijelom Jadranu koliko god želite. U razgovoru sa ribarima mi dobijemo povratnu informaciju, nešto su dojave, nešto sami jednostavno krenemo roniti i nađemo", kaže Maurizio Grbac iz organizacije Ghost diving Adriatic.

Pročitajte i ovo Mještani Broda na Kupi - 1 Što se događa u Brodu na Kupi? Dim ih guši danima, svakodnevno gledaju kamione: "Odlaze, dolaze i nitko živ ne zna što tko tu kani napraviti"

Izvađena mreža će se osušiti, spakirati i poslati na reciklažu.

"Bit će pretvoreno u vlakno, a ono se koristi za sportsku opremu, u modnoj industriji, primjerice, za naočale, kupaće kostime, tepihe, čarape", objašnjava Mikos.

I time otpadu – novi život tek započinje.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene