Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usklađivanje s EU

Poskupljuju cigarete, proizvođače strah šverca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domaćim proizvođačima cigareta nije dugo trebalo da nakon povećanja trošarina podignu i cijene cigareta. Od slijedećeg mjeseca pušači će za bilo koju kutiju domaćih cigareta izdvajati 2 kune više. Poskupljenje kažu nikome ne donosi dobro, a Vladu optužuju da im nije ostavila dovoljno vremena za prilagodbu kao što su to imale druge zemlje. Zbog toga će kažu procvjetati šverc cigaretama od kojeg će najmanje koristi imati upravo država.

U rukama pušača uskoro će se vrtjeti skuplje cigarete. Nakon stranih, poskupljenje najavljuju i domaći proizvođači duhana. Ovisno o marki za kutiju se izdvajalo između 12 i 17 kuna. No sada će trebati pridodati još dvije kune. Proizvođači kažu kriva je vladina odluka o jedinstvenoj trošarini od 3,60 kn za bilo koju kutiju cigareta.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoke kazne Talijanski grad uveo novo pravilo: Pušenje samo na udaljenosti od pet metara od drugih Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene

'Kada bi se zadržao postojeći nivo cijena smanjenje prihoda TDR-a za 29 posto značilo bi na godišnjem nivou pad prihoda od 450 milijuna kuna. To bi u jednoj godini od TDR-a koja je jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija pretvorilo je u gubitaša', objašnjava Davor Tomašković, predsjednik Uprave TDR-a.

Zbog popuštanja Europi na gubitku bi mogla biti i država. Hrvatski proizvođači duhana upozoravaju da će ovo novo povećanje cijena cigareta uzrokovati sivu ekonomiju, odnosno porast prodaje na ulicama.

Upola jeftinije cigarete kod istočnih susjeda mogle bi pojačati promet na već ustaljenim koridorima krijumčarenja. U TDR-u kažu već bilježe 5 postotni pad domaće potrošnje. Da bi se crne slutnje mogle ostvariti, potvrđuju i pušači.

Mnogi će od cigarete u ruci odustati u svibnju kada se zabrani pušenje u kafićima i restoranima. Na to će ih upozoravati i obvezan natpis na kutijama. No to neće biti jedine promjene, zakon zabranjuje i naziv LIGHT, pa oni koji ostanu pušači, uvlačiti će WIGHT!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene