Obavijesti Pretražite Navigacija
Propisivanje jeftinijih lijekova

Model koji bi trebao riješiti problem bespotrebne potrošnje u zdravstvu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako se morate liječiti i želite, po vašoj ocjeni bolji ili kvalitetniji lijek, morat ćete ga, čini se, dodatno platiti.

HZZO apelira na liječnike da od 1. rujna pacijentima daju najjeftinije lijekove, čime, kažu, zdravlje pacijanata neće biti ugroženo. Primjerice, ako 3 lijeka imaju isto djelovanje, a različite cijene, pacijent bi dobio, najjeftiniji.

Pročitajte i ovo Malena Lava - 6 Večeras u Provjerenom Djevojčica Lava započinje s liječenjem u Los Angelesu: Za Provjereno se javila iz američke bolnice! Slika nije dostupna dok je bio ravnatelj USKOK pokrenuo istragu protiv Siniše Varge: Sumnjaju da je naručivao nepotrebne studije i namještao javne natječaje u HZZO-u

Isti lijek, isto djelovanje. Različita ambalaža, različite cijene. S početkom rujna, cijena će imati presudnu ulogu. HZZO moli liječnike da pacijentima propisuju najjeftiniju varijantu istog lijeka.

'Kad imamo istovjetni lijek, istovjetno djelovanje, različite cijene, nažalost, došlo je do prakse da se propisuje skuplji lijek, a to nema nikakvog ni ekonomskog ni zdravstvenog opravdanja', objašnjava prim. dr. Siniša Varga, ravnatelj HZZO-a.

Zbog operacije, posljednjih 8 godina, Ante Bilić, lijekove ne smije ispuštati iz vida. Svakog dana - 4 vrste. Novi model mu - nije sjeo. 'Mislim da je to promašaj u zdravstvenoj politici, time će oštetiti pacijente.'

U HZZO-u ističu, zdravlje pacijenata neće biti ugroženo. Ako nekome zbog primjerice, alergije ili nuspojava, treba skuplji lijek - liječnik će mu ga i propisati.

>> Udruga Rode: Zbog štednje HZZO-a manji je broj trudnoća

'Kada liječnik propiše jeftiniji lijek, a pacijent izražava želju da želi skuplji lijek, onda će vjerojatno u skoroj budućnosti biti mehanizam da tu želju pokrije i financijski', kaže Varga.

Građani nisu tako povjerljivi prema jeftinijim tabletama. Novim modelom trebao bi se riješiti problem bespotrebne potrošnje. Primjerice, susjeda od 80 godina pije 10 najskupljih lijekova, a mogla bi lijekove iste djelotvornosti dobiti puno jeftinije. U isto vrijeme, u ulazu pored, dijete onkološki bolesnik nema potrebnog biološkog lijeka.

'Vjerujem da ćemo kroz ovaj model moći osloboditi resurse, moći ćemo staviti nove lijekove na listu i proširiti dijapazon lijekova koji su nam potrebni', kaže Varga.

U svijetu je obveza propisati najjeftinij lijek. Kod nas od rujna postaje - samo preporuka. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene