Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlikovani za humanost

Od prvih darivatelja krvi u regiji, živo je još njih troje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski Crveni križ u Sisku je na svečan način obilježio 60. obljetnicu prve akcije darivanja krvi na području regije. Od prvih darivatelja, živo je još njih troje.

Tom su prilikom oživljena sjećanja na 25. listopada 1953. godine, kada je u Željezari Sisak 46 darivatelja prvi puta dobrovoljno dalo krv.

Pročitajte i ovo Ilustracija Apel za darivanje Smanjene su zalihe krvi: Posebno nedostaju dvije krvne grupe Akcija darivanja krvi za Vukovar i Škabrnju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Humanost na djelu Krv za herojski Vukovar: Vojnici čekali u redovima kako bi simbolično odali počast vukovarskim žrtvama

'Danas je hrvatski model darivanja krvi, započet prije 60 godina, po stručnosti i humanosti jedinstven primjer drugim zemljama. U Hrvatskoj se još nije dogodilo da bi zbog nedostatka krvi bio izgubljen ljudski život. Čak i u Domovinskom ratu, kada je bilo prikupljeno 1,1 milijun doza krvi, zadovoljili smo sve potrebe. Kod nas se na godinu prikupi oko 180.000 doza, što je više nego što hrvatskom zdravstvu treba. Stoga i u translacijskoj medicini prednjačimo', rekao je predsjednik HCK-a dr. Josip Jelić.

>> Zagrebački srednjoškolci darovali više od 400 litara krvi

Od prvih darivatelja, živo je još njih troje. Za izvanredne zasluge i humanost, Redom HCK-a, odlikovani su Toni Gradišar, Albert Šulentić i Drago Križe.

Na svečanosti u bivšem Metalurškom institutu Željezare, priznanja su primili predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, a jubilarna su priznanja primili i darovatelji za 50, 75 i 100 puta darovanu krv.

Višestrukim darivateljima krvi 47 povelja zahvalnosti

Brodsko-posavska županija obilježila je danas podjelom 47 povelja zahvalnosti za isto toliko dragovoljnih darivatelja krvi. Priznanja su dodijeljena muškarcima koji su dragocjenu tekućinu darivali 100, 75 i 50 puta te ženama koji su se na isti korak odlučile najmanje 35 puta.

'Vi koji besplatno i s radošću darujete krv i na taj način pomažete drugim ljudima i spašavate nečije živote trebali biste biti istinski uzor mladima. Hvala vam na vašoj nesebičnosti, plemenitosti i hrabrosti', kazali su župan Danijel Marušić i predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić u svom obraćanju okupljenim darivateljima.

Oni su s ponosom istaknuli kako Brodsko-posavska županija nikada nije imala problema s nedostatkom krvi. Čak i u onim danima kada je bilo najteže, u doba Domovinskog rata, kada su ranjenici svakodnevno dovoženi s bojišta u bolnicu, istinski heroji današnjice prepoznali su ozbiljnost trenutka i spremno darivali dio sebe. (Agencija VLM)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene