Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Od ponoći Schengen i na hrvatskoj granici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponoći, 21. prosinca, proširit će se schengenski prostor na devet novih zemalja članica, čime će ta zona unutar koje nema graničnih kontrola, doći na samu hrvatsku granicu.

Hrvatski građani će, kao i dosad moći ulaziti u Sloveniju, Mađarsku i Italiju s osobnim iskaznicama. Na graničnim prijelazima od hrvatskih policijskih službenika dobit će poseban karton u koji se upisuju ime i prezime i broj osobne iskaznice, a koji služi za ulazak u navedene zemlje.

Pročitajte i ovo Talijanska granica Balkanska ruta Italija donijela važnu odluku koja bi mogla utjecati i na Hrvatsku Ilustracija Zbog prijetnji sigurnosti Slovenija ponovo produžila kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom

Nadalje, slovenska, mađarska i talijanska granična policija će u te kartone staviti ulazni, a pri izlasku iz zemlje, i izlazni pečat. Karton je veličine osobne iskaznice, za jednokratnu je uporabu i u njega se upisuju samo osnovni podaci. 

>> Foto: Ruši se slovensko-talijanska granica

Ako se primjerice, prilikom rutinske kontrole zateknu na teritoriju neke druge zemlje članice Schengena bez putovnice, njihov će se boravak smatrati ilegalnim.

Građani Češke, Estonije, Latvije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Slovačke, Slovenije moći će od 21. prosinca ulaziti u Schengenski prostor bez putovnica. Trenutačno schengenski prostor čini 13 zemalja članica EU-a te Norveška i Island. 

Britanija i Irska su jedine od starih 15 zemalja članica koje nisu dio Schengena. Izvan Schengena još ostaje Cipar, koji je tražio godinu dana odgode te Bugarska i Rumunjska, koje su u EU ušle 1. siječnja ove godine.

Implementacija schengenskog režima u Sloveniji trajala je gotovo 11 godina i zahtijevala je provedbu oko 37 projekata koji su se odnosili na usklađivanje zakonodavstva, opremanje graničnih prijelaza, povećanje broja policijskih službenika granične policije i njihovu obuku, implementaciju SIS sustava (Schengenskog informacijskog sustava) i druge projekte.

U provedbi tih projekata slovenska policija surađivala i sa hrvatskom policijom te će se, sukladno schengenskom režimu, sljedeće godine na graničnom prijelazu Bregana uspostaviti i zajednička kontaktna točka za razmjenu informacija. 

Više informacija na www.mup.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene