Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je u drugim zemljama?

'Od pobačaja sam odgovorila stotine žena'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za crkvu je hrvatski zakon o abortusu zakon preliberalan, dok se političari uglavnom izbjegavaju jasno odrediti. Istražili smo kakvo je stanje u europskim zemljama.

Ministar zdravstva, inače ginekolog, danas je na pitanje o eventualnim promjenama zakona puno govorio, a malo toga rekao. 'Ponekad su ti putevi prožeti kršćanskim naukom, a neki nisu, pa kad se nađemo na takvoj prekretnici, Sv. Otac je poručio njegujmo kršćanske vrijednosti. U tom smislu sam ja vidio posjet Sv. Oca i poruku biskupa', kazao je Darko Milinović.

Pročitajte i ovo Darko Milinović Objavio fotku župana Milinović se na Fejsu šali na Petryjev račun: "Brišem za Zagreb, jer on je opasan lik" Slika nije dostupna 'Sramoti se u medijima' U ime obitelji: 'Sarnavka izmišlja da smo je zvali na raspravu o pobačaju'

Teško da će Hrvatska ići u smjeru zabrane pobačaja. Na starom kontinentu protiv su samo Irska i Malta. Nizozemska, Velika Britanija i Švedska slove kao najliberalnije europske države po tom pitanju.  'Uglavnom većina zemalja ima dopušten pobačaj, medicinski obavljen u bolnicama i onda naravno postoje restrikcije koje ograničavaju tjedan do kojeg se može legalno izvesti pobačaj. Bogati idu brodovima do Velike Britanije i u druge zemlje gdje to mogu obaviti, a siromašni to rade na tisuću različitih načina od kojih su neki pogubni', kaže Sanja Sarnavka iz udruge B.A.B.E.

U Švedskoj abortus dopušten do polovice trudnoće

U većini zemalja pobačaj je dopušten do dvanestog tjedna, osim u Švedskoj gdje je trudnoću dopušteno prekinuti čak do osamnaestog tjedna, dakle do polovice trudnoće. Potpuna zabrana pobačaja dovodi do povećanja broja ilegalnih prekida trudnoće. U zakonima je često prisutna i dozvola za kasniji prekid trudnoće u slučajevima kad je ugrožen život majke i ako je riječ o silovanju ili incestu. I u Hrvatskoj postoje udruge koje se protive pobačaju, pa trudnice koje o tome razmišljaju pomažu savjetom, ali i materijalno. Bosiljka je od pobačaja odgovorila stotine žena.

'To je tako žalosno, ali eto živimo u tom vremenu kad se stvarno misli da se dijete ne može imati, da je to preskupo, da je preteško. Ja onda nastojim ohrabriti te mame', kaže Bosiljka Bačura iz Centra za pomoć 'Djetešce za sunašce'. Prema službenim podacima 93 posto žena koje pobace u Hrvatskoj starije su od 20 godina, a 78 posto njih već ima djecu. To pokazuje da je prije svega potrebna edukacija, jer većini žena koje se odlučuju na pobačaj to je zapravo - sredstvo kontracepcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene