Donosimo kronologiju događaja koji su prethodili uhićenju i puštanju na slobodu Ivice Todorića.


Ivica Todorić u utorak se predao londonskoj policiji da bi već u popodnevnim sati odlukom Westiminsterskog suda bio pušten na slobodu uz određene mjere opreza.

Vezani članci DORH (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) DORH oštro o medijskim istupima u vezi s aferom Janaf: "Optužbe prelaze razinu prihvatljivosti, svjedočimo opstruiranju kaznenog postupka" Duhan, Ilustracija Istraga USKOK-a protiv 14 osoba: Nabavljali i preprodavali duhan, državu oštetili za više od 6 milijuna kuna

Todorić je platio jamčevinu u iznosu od 100.000 funti, na nozi mora nositi sigurnosnu narukvicu te mu je, kao i njegovoj supruzi Vesni, oduzeta putovnica.

Sud je odredio kako će se sljedeće ročište održati tek 10. travnja sljedeće godine, što znači da još uvijek aktualni vlasnik Agrokora do daljnjega neće biti izručen u Hrvatskoj. Takvu je odluku sudac donio uz obrazloženje kako je riječ o opsežnom predmetu te mu treba vremena za pripremu.

Todorić je sa suda izašao s osmijehom od uha do uha te odgovarao na novinarska pitanja. Poručio je kako je današnja odluka suda mala ali značajna pobjeda te najavio da još nismo čuli sve što ima za reći.

Nedugo nakon uhićenja objavio je i novi blog u kojem je poručio kako se nalazi u Londonu jer su mu Hrvatskoj "teško povrijeđena ljudska prava i ugrožena elementarna pravna sigurnost".

Ivica Todorić britanskim se vlastima predao 22 dana nakon što su hrvatski policijski istražitelji ušli u njegovu zagrebačku rezidenciju, nakon čega je otvorena istraga zbog sumnje da je uz pomoć sinova i suradnika izvlačio novac iz posrnulog koncerna Agrokor.

U nastavku pročitajte kronologiju najznačajnih događaja koji su prethodili jučerašnjem danu:

16. listopada: Policija upada u Kulmerove dvore

- Policija je rano ujutro ušla u Kulmerove dvore u vlasništvu Ivice Todorića, bivšeg čelnika koncerna Agrokor.

- Nakon što je policija pokrenula akciju, Todorić je na svom blogu iz inozemstva poručio da je riječ o političkom procesu, ali da će biti dostupan institucijama pravne države i saborskom istražnom povjerenstvu.

- Državno odvjetništvo izvijestilo je da su u istrazi slučaja Agrokor u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje "zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja" te da traju pretrage kod 15 osoba.

- Todorićeva odvjetnica ocijenila je da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj.

- U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru uhićeno je 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj.

17. listopada: Istražni zatvor samo za Ivicu Todorića

- Protiv osumnjičenih u slučaju Agrokor policija je podnijela kaznenu prijavu zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

- Todorić je uhićenja na blogu nazvao političkom predstavom za javnost u kojoj je uhićeno dvanaest vrhunskih gospodarstvenika, za koje je rekao kako ništa nisu krivi te poručio da je isključivo na njemu odgovornost ako ona postoji, a on je siguran da je nema.

- Državno odvjetništvo izvijestilo da je zatražilo istražni zatvor za svih 15 osumnjičenih u slučaju Agrokor, i to zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, vještake i sudionike postupka.

- Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zoran Luburić odredio je istražni zatvor samo Ivici Todoriću, dok će se ostalih 14 osumnjičenih braniti sa slobode.

- Todorićevi odvjetnici najavili su žalbu na odluku da se istražni zatvor odredi jedino osnivaču posrnulog koncerna Agrokor koji se, prema tvrdnjama tužiteljstva, okoristio za preko milijardu kuna.

18. listopada: Menadžeri izlaze iz Remetinca

- Todorić je ocijenio da je pravna država, odbacivši zahtjev da se Agrokorovim menadžerima odredi istražni zatvor, stala na kraj političkoj samovolji, ispričao se bivšim suradnicima što su zbog političkog progona njega, oni morali proći "sramotnu torturu" te poručio da će se boriti za istinu i razotkrivanje "političke kampanje".

- Iz pritvora u Remetincu kasno navečer izašlo je 12 Agrokorovih menadžera i revizora protiv kojih je pokrenuta istraga jer su Ivici Todoriću, kako sumnja tužiteljstvo, pribavili čak milijardu i 142 milijuna kuna. Ukupnoj šteti državno odvjetništvo pribraja i "nepripadnu imovinsku korist" od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za "jednu pravnu osobu" krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

20. listopada: Todorićev sin daje iskaz, raspisana tjeralica za vlasnikom Agrokora

- Nakon što se vratio u Hrvatsku Ante Todorić u pratnji svojih odvjetnika došao je na razgovor u sjedište zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva, gdje je iznio obranu od sumnji da je zajedno s ostalim osumnjičenicima u slučaju Agrokor svom ocu Ivici Todoriću omogućio pribavljanje više od milijardu kuna nepripadne dobiti. Medijima je izjavio da je u državnom odvjetništvu odbacio optužbe da je kriv za zloupotrebu u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave u slučaju Agrokor, a nije odgovorio na pitanje gdje mu je otac.

- Zagrebački Županijski sud blokirao je četvrtinu Kulmerovih dvora u vlasništvu Ivice Todorića, neslužbeno se doznaje, dok na sudu navode da ništa ne mogu komentirati jer je riječ o spisu koji ima oznaku tajnosti. No, prema informacijama koje proizlaze iz zemljišnoknjižnog izvadka, čiji je preslik objavljen u medijima, Todorić po zahtjevu Državnog odvjetništva ne smije raspolagati svojom četvrtinom Kulmerovih dvora gdje je živio s obitelji. Ta nekretnina nakon blokade ne smije se prodati niti opteretiti.

- Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo raspisalo je tjeralicu za Ivicom Todorićem protiv kojeg je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

22. listopada: Todorić: "Vratit ću se u Hrvatsku"

- Ivica Todorić na svom je blogu poručio kako će se vratiti u Hrvatsku čim prikupi relevantne dokaze kako bi se "suprotstavio zajedničkom zločinačkom pothvatu dijela političkih elita i njihovih pomoćnika", nakon što je u subotu za njim raspisana tjeralica.

23. listopada: Izdan europski uhidbeni nalog

- Stariji sin, Ivan Todorić vratio se u Hrvatsku pa je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Njegova odvjetnica Jasna Novak izjavila je da je njezin branjenik iznio kratku obranu u Državnom odvjetništvu, ali nije odgovarao na pitanja.

- Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je odluku suca istrage koji je ranije odbio zahtjev Državnog odvjetništva da se odredi istražni zatvor za 14 osumnjičenih u slučaju Agrokor.

- Županijsko državno odvjetništvo izdalo je europski uhidbeni nalog (EUN) za Ivicu Todorića protiv kojega je određen istražni zatvor i pokrenuta istraga, a nedostupan je hrvatskom pravosuđu.

25. listopada: Izdana crvena tjeralica

- Hrvatsko pravosuđe izdalo je crvenu tjeralicu za Ivicom Todorićem koji mu je nedostupan od pokretanja istrage u slučaju Agrokor unatoč ranije raspisanoj tjeralici i izdanom Europskom uhidbenom nalogu (EUN). U potrazi za Todorićem ranije je na snazi bila plava tjeralica kojom se nalaže lociranje osumnjičenika, dok crvena tjeralica nalaže osumnjičenikovo uhićenje.

2. studenoga: "Todorić na stranicama Europola"

- Europski policijski ured – Europol objavio je na svojim stranicama fotografije i podatke o Ivici Todoriću. Uz fotografiju i opis osobe Europol je na svojim stranicama napisao da se Todorića traži zbog korupcije, prijevare i krivotvorenja dokumenata, uključujući i dokumente koji utječu na financijske interese EU-a.

- Todorić je pak na blogu ponovio kako se ne skriva i da je njegova savjest čista, ali da kao čovjek kojem su "duboko povrijeđena ljudska prava ima puno pravo na protivljenje političkom progonu i neprihvaćanje unaprijed konstruirane krivnje". (Hina/D.I.)