Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeftin studentski smještaj u domovima, čini se, neće više biti tako jeftin. Umjesto dosadašnjih 100 kuna svoju bi studentsku sobicu mogli plaćati i tri puta više.


Sad kad je Hrvatska u ozbiljnoj gospodarskoj krizi o poskupljenju studentskog smještaja sve se češće priča, potvrdio nam je naš izvor u Studentskom centru. Studentski život u metropoli dosad je bitno olakšavao jeftini studentski smještaj. Mjesto u domu, uglavnom je to dvokrevetna soba, stoji u prosjeku 105 kuna. Od jeseni bi međutim cijena doma mogla skočiti na 350 kuna, ako ne i više.

Vezani članci Ilustracija (Screenshot: Informer) Cijene idu gore: Radit ćemo do 67. godine, a za mjesto u staračkom domu već sada možemo stati u red Jezive kuće (Foto: izismile.com) - 15 Stanari otkrili jezive tajne koje skrivaju njihovi novi domovi

>> Plaćanje studija prema kriteriju uspješnosti?

'Što nam donosi rujan vidjet ćemo i u svakom slučaju to ne ovisi o Studentskom centru nego prvenstveno od ovih drugih važnijih sudionika u dogovoru, kazao nam je Ivan Lešković iz SC-a. Puna cijena mjesta u domu je oko 530 kuna. Studenti plate stotinjak, a isti iznos subvencionira ministarstvo znanosti. U Studentskm centru napominju da se cijene smještaja i prehrane nisu mijenjale od 93. U međuvremenu sve je poskupjelo.

'Poskupljenja energenata, struje, vode i plina, i ulaznih sirovina znači konkretno kad je riječ o namirnicima, voće, povrće i ostali sastojci, također imamo u smještaju i povećanje sredstava za čišćenje', dodao je Lešković. Poskupi li smještaj poskupjet će i prehrana, ali ne više od jedne kune. SC-u bi to donijelo dodatnih osam milijuna kuna na godinu. I skuplje mjesto u domu ipak je jeftinije od privatnog smještaja. Konačna odluka je na Ministarstvu znanosti i obrazovanja.