Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je najnoviju statistiku koju je proučila reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Galerija Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 1 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 2 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 3 +4 Videozid: Medicinska statistika Hrvata - 4

Reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak proučila je najnoviju statistiku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja se tiče obiteljske medicine u 2021. godini.

Kontakti s liječnikom

Liječnika je u Hrvatskoj lani trebalo nešto manje od 3,4 milijuna pacijenata. Sa svojim doktorima obiteljske medicine ostvarili su ukupno 48 milijuna kontakata, a zbog korone velik dio tu otpada na savjetovanja telefonom i mailom, čak 16 milijuna. "Ispada da je svatko 15 puta nazvao svog liječnika", izvijestila je Bolšec Oblak.

Ilustracija Iz zagrebačke bolnice nestali lijekovi vrijedni dva milijuna kuna, Ministarstvo šalje inspekciju: "Ovo se ne smije i ne može ignorirati"

Koronavirus u Sjevernoj Koreji Eksplozivna epidemija: Prošli tjedan imali su prvi slučaj korone, a sad su na više od milijun, dignuli su vojsku

10 milijuna puta pacijenti su pregledani u ordinacijama svojih liječnika. Dakle, u prosjeku tri puta po pacijentu. Nekima se to može činiti puno, ali riječ je o prosjeku. Najviše se liječniku odlazilo u Ličko-senjskoj županiji, a najmanje u Vukovarsko-srijemskoj. Liječniku su nešto više odlazile žene, njih 53 posto, a muškarci 47 posto.

Uputnice

Nakon dolaska liječniku, gotovo 12 milijuna puta pacijenti su morali na daljnje pretrage. Toliko je uputnica izdano. Najčešće u ordinacijama Šibensko-kninske županije, a najrjeđe se na dodatne pretrage išlo u Varaždinskoj županiji.

Gotovo četvrtina ih je izdana za laboratorij, primjerice za vađenje krvi. Zatim za radiologiju, a potom oftalmologiju. Dakle, za očne preglede. Među prvih pet je i pregled ultrazvukom.

Izdani recepti

Bolesti su se liječile lijekovima koji su izdani na rekordnom broju recepata. Gotovo 56 milijuna recepta izdano je u prošloj godini.

Najčešće su se recepti pisali za sredstva za smirenje, zatim za lijekove za kardiovaskularne bolesti, za povišen tlak, probleme sa želučanom kiselinom te lijekove koji umanjuju razinu masnoća u krvi.

Broj kontakata

U prošloj godini imali smo ukupno više kontakata s liječnicima. Tu se računaju i pregledi i telefonski pozivi, upunice, recepti. Samih pregleda smo imali nešto više nego u najstrožoj pandemijskoj godini, ali daleko je to od prijašnjih godina. Imali smo zato najviše izdanih uputnica, ali i recepata.

Očito je da je korona ostavila trag i da nam nakon svega liječnici trebaju više nego prije. Ne čudi zato, uz sve izolacije i samoizolacije, još jedan podatak. Lani su srušeni rekordi po broju dana bolovanja. Svaki dan bolovalo je 33 000 ljudi, zaključila je Bolšec Oblak. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju