Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BROJNI PROBLEMI

Eksplozivna epidemija: Prošli tjedan imali su prvi slučaj korone, a sad su na više od milijun, dignuli su vojsku

Koronavirus u Sjevernoj Koreji
Koronavirus u Sjevernoj Koreji Foto: Afp
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio je vojsci da stabilizira distribuciju lijekova za COVID-19 u glavnom gradu Pjongjangu u borbi protiv prvog potvrđenog izbijanja bolesti u zemlji, objavili su državni mediji.

Prošli tjedan donio je prvo priznanje Sjeverne Koreje o "eksplozivnoj" epidemiji, nakon što je više od dvije godine tvrdila da kod njih nema zaraza. Stručnjaci upozoravaju da bi to moglo izazvati brojne probleme u zemlji s ograničenim medicinskim zalihama i bez programa cjepiva.

Lijekovi koje je nabavila država nisu stizali do ljudi na pravodoban i točan način, rekao je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un na hitnom sastanku Politbiroa u nedjelju, prije nego što je posjetio ljekarne u glavnom gradu, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Kim je naredio hitno raspoređivanje "moćnih vojnih snaga" kako bi se "stabilizirala opskrba lijekovima u gradu Pyongyang", dodaje se.

Iako su vlasti naredile raspodjelu nacionalnih rezervi lijekova, ljekarne nisu bile dobro opremljene za nesmetano obavljanje svojih funkcija.

Kim Jong Un je kritizirao i "neodgovoran" odnos prema radu, organizaciju i izvođenje od strane Vlade i javnog zdravstva, dodaje se.

Pročitajte i ovo Ilustracija napokon priznali? Jučer prijavili prvog zaraženog, danas i prvog preminulog od korone: "Misteriozna" groznica eksplozivno se širi državom
Pročitajte i ovo Koronavirus u Sjevernoj Koreji otkrivena zaraznija podvarijanta Potvrdili prvi slučaj korone od početka pandemije i odmah zavladala panika: "Došlo je do najveće hitne situacije u zemlji"

Susjedna Južna Koreja neće štedjeti napore kako bi pomogla Sjeveru u borbi protiv epidemije, rekao je predsjednik Yoon Suk-yeol u parlamentu u ponedjeljak, rekavši da je spremna pružiti cjepiva protiv COVID-19 i drugu medicinsku podršku ako se Pjongjang složi.

Broj zaraženih COVID-19 u Sjevernoj Koreji iznosio je 1.213.550, sa 50 smrtnih slučajeva do nedjelje.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene