S početkom travnja cigarete će poskupjeti za najviše dvije kune po kutiji, a poskupjet će i alkoholna pića i bezalkoholna pića s više šećera te energetska pića, odlučila je u četvrtak hrvatska Vlada koja je prihvatila uredbe kojima regulira trošarine i posebne poreze na te proizvode.

Galerija Nove trošarine: Skuplje cigarete, alkohol i pića sa šećerom - 2 Nove trošarine: Skuplje cigarete, alkohol i pića sa šećerom - 3 Javna pepeljara (Foto: Dnevnik.hr) +0 Gašenje cigarete (Foto: Dnevnik.hr)

Vlada je prihvatila tri uredbe - o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, visini trošarine na alkohol i alkoholna pića te o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, koje će stupiti na snagu 1. travnja.

Vezani članci Hrana, ilustracija Vaučeri za hranu? Nije nezamislivo. Ministar Marić: "U kriznim vremenima puno stvari se uzima u obzir" Milan Kujundžić i Zdravko Marić (Foto: Jurica Galoic/Patrik Macek/PIXSELL) Zaiskrilo između dvojice ministara - Kujundžić: "To je stvar nacije, dakle vi Hrvati ćete odlučiti što želite"; Marić: "Ne možemo se baš u svemu složiti"

Uredbom o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode povećava se specifična trošarina, i to za 35 kuna, s 335 kuna na 370 kuna za tisuću komada.

Proporcionalna trošarina se ne mijenja i ona ostaje 34 posto od maloprodajne cijene.

Minimalna trošarina na cigarete povećava se sa 755 na 824 kune za tisuću komada cigareta.

Trošarina se povećava i za sitno rezani i ostali duhan za pušenje, sa 600 na 800 kuna za kilogram.

Od početka travnja se na 800 kuna povećat će se i trošarina na cigare i cigarilose (za tisuću komada), kao i na grijani duhanski i novi duhanski proizvod (za jedan kilogram).

Neće pak biti trošarine na e-tekućine, odnosno ona ostaje nula kuna.

Prema obrazloženju Uredbe, ukupni utjecaj povećanja trošarine na maloprodajne cijene cigareta ni u kojem slučaju nije veći od 2 kune po kutiji cigareta.

Dodatnih 400 miljuna kuna u proračun

U Ministarstvu financija procjenjuju da će državni proračun na temelju povećanja trošarina na duhanske prerađevine i proizvode ove godine uprihodovati dodatnih 400 milijuna kuna.

Uredbom o visini trošarine na alkohol i alkoholna pića, trošarina na etilni alkohol od početka travnja će iznositi 6000 kuna po hektolitru čistog alkohola, što je 700 kuna više od sadašnjih 5300 kuna. U postotku riječ je o povećanju za 13,2 posto, a u Vladi procjenjuju da bi to do kraja godine donijelo 30,3 milijuna kuna više s osnova te trošarine.

Trošarine na pivo, vino i ostala pića dobivena vrenjem ne mijenja se, poručuju iz Vlade.

Ministar financija Zdravko Marić podsjetio je da je Hrvatska među zemljama EU-a na začelju po visini trošarine na alkohol, iza nje je samo Bugarska.

Napominjući kako uredbe o trošarinama nemaju veze koronavirusom, Marić je rekao kako su s domaćim proizvođačima alkohola i alkoholnih pića proteklih dana bili dosta u kontaktu.

Nedostajalo alkohola za higijenske potrepštine

Pritom je naveo kako su neki proizvođača higijenskih potrepština i sredstava za čišćenje, osobito sredstava za osobnu higijenu, bili suočeni s nedostatkom tzv. denaturiranog alkohola u svojoj proizvodnji.

"Mi smo brzo reagirali i internim aktima prenamijenili da se mogu koristiti i druge vrste alkohola za tu namjenu. Zahvaljujem i njima s obzirom na to da su pokazali visoku razinu susretljivosti. I dalje smo u kontaktu kako bismo pronašli na koji način olakšavati proizvodnju sada ovog dosta traženog proizvoda, a to su proizvodi za osobnu higijenu", rekao je Marić.

Poskupljuju slatki sokovi

Vlada je donijela i uredbu o načinu izračuna i visinama sastavnica za izračun posebnog poreza na kavu i bezalkoholna pića, kojim se ništa ne mijenja kod kave, već su promjene vezane za izračun posebnog poreza na bezalkoholna pića te energetskih pića.

Sada se na bezalkoholna pića posebni porez plaća samo u fiksnom iznosu - 40 kuna po hektolitru, a po novome će ovisiti i o volumenu i sadržaju šećera.

I po novome bi ostalo fiksni dio, ali bi se on snizio na 20 kuna po hektolitru, dok drugi dio ovisi o sadržaju šećera, taurina i metil-ksantina.

Sadrže li bezalkoholna pića taurin tada posebni porez iznosi 200 kuna po hektolitru, ako sadrže metil-ksantine, a ne sadrže taurin, tada iznosi 80 kuna po hektolitru.

Ako bezalkoholna pića nemaju ni taurin ni metil-ksantine, a sadrže šećer, uvedene su četiri skupine ovisno o količini šećera u sto mililitara bezalkoholnog pića. Ako sadrže do dva grama šećera, tada je posebni porez nula kuna, a ako sadrži od dva do pet grama šećera iznosi 10 kuna po hektolitru. Za te je dvije skupine, u odnosu na postojeći sustav, i niži posebni porez, objašnjava Marić.

U trećoj su skupini bezalkoholna pića s pet do osam grama šećera i za njih posebni porez iznosi 30 kuna po hektolitru, a za sva ona s više od osam grama iznosi 60 kuna.

Prema obrazloženju, na temelju tih promjena državni bi proračun do kraja godine trebao uprihodovati dodatnih 64 milijuna kuna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju