Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće trošarine

Liječnici pozdravljaju odluku o skupljem alkoholu: "Cijelo društvo ima od toga problem"

Alkohol, ilustracija - 1
Alkohol, ilustracija - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Alkohol, ilustracija - 1 Alkohol, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Alkohol, ilustracija - 2 Alkohol, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cijene i potrošnja alkohola Cijene i potrošnja alkohola Foto: DNEVNIK.hr +0 Štetne posljedice alkohola Galerija 1/4 >>
Dok se industrija buni, liječnici koji se bore protiv alkoholizma pozdravljaju više trošarine na alkohol koje je najavio ministar financija Zdravko Marić. Ističu kako je zdravstvena i društvena šteta od alkoholizma veća od zarade industrije alkohola.

Prekomjerno pijenje alkohola povezuje se s čak 200 bolesti. Alkohol oštećuje jetru, gušteraču, mozak, uzrokuje demenciju - upozorava specijalist za ovisnosti doktor Anto Orešković.

Pročitajte i ovo Zdravko Marić - 6 6000 kuna kazne Marić primio dar od lošinjskog hotela, pa ga kaznilo Povjerenstvo za sukob interesa: Globu će platiti još jedan HDZ-ov ministar Zdravko Marić Na odmoru Prvi put otkako je otišao iz Vlade bivši ministar financija Marić pred kamerama: Otkrio je li našao posao

"Cijelo društvo ima od toga problema. Ako pogledate prometne nesreće, nesreće na radu, koliko ljudi ne radi, koliko sudova potroši svojih radnih sati. To je jedan ogroman problem", kaže Orešković.

Stručnjake posebno zabrinjava opijanje mladih i podatak da se jednom tjedno ili češće opije čak pet posto učenika prvog razreda srednje škole i više od 10 posto učenika četvrtog razreda.

Vendi Keserica
 devet godina radi u Klubu za liječene alkoholičare Podsused i nagledala se posljedica alkoholizma - razvoda, otkaza, financijskih problema.

"Imam primjer gdje je član kluba izrazito ponosan što nakon određenog broja godina može sa suprugom i sinom dijeliti financije, ne moraju se više skrivati od njega novci i on u šali zna reći sad kad se sjetim koliko sam propio mogao sam imati vilu", kaže Keserica.

U slabašnoj domaćoj industriji važan je svaki rast - no stručnjaci kažu kako posljedice viših trošarina na alkohol ne bi izazvale dramu u ukupnom domaćem gospodarstvu.

Trošarine na alkohol u Hrvatskoj su više nego dvostruko niže od prosjeka EU. Jedino su u Bugarskoj niže.

S druge strane, istraživanja pokazuju da bi 10 posto viša cijena smanjila potrošnju piva za 5 %, vina oko 7%, a žestokih pića za 8 posto.

"Ne očekujemo da bi trebalo doći do značajnijih podrhtaja na tržištu, bilo što se tiče samih proizvođača bilo što se tiče samih potrošača. Sigurno da uzimamo u obzir sve elemente i fiskalne i gospodarske ali naravno uzimamo u obzir i zdravstvene", napominje ministar financija Zdravko Marić.

Više od trećine hrvatskih petnastogodišnjaka pije svaki tjedan i po tome su prvi u Europi. Liječnici bi zato da se novac od viših trošarina uloži u borbu protiv alkoholizma.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene