Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Osim učenika osmih razreda, od 1. siječnja 2019. godine protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) besplatno se mogu cijepiti i učenice i učenici srednjih škola.


Treću školsku godinu zaredom u cijeloj Hrvatskoj omogućeno je besplatno cijepljenje protiv HPV-a, jednog od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta. Novost je mogućnost neobveznog besplatnog cijepljenja svih učenika srednjih škola. Cijepljenje djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića protiv HPV-a preporučljivo je radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. 

Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Cijepljenje, ilustracija (FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vezani članci Zagreb Advent Run (Foto: Zagreb Advent Run) Zagreb Advent Run: Otvorene prijave za najveću adventsku utrku Bolnica, ilustracija (Foto: Getty Images) Svake dvije minute u svijetu jedna žena umre od teške bolesti: ''Učeći od najboljih, možemo eliminirati rak vrata maternice''

Za učenice i učenike osmih razreda roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina, kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu učenica i učenika osmih razreda zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje, javlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Učenici i učenice srednjih škola mogu se besplatno cijepiti od 1. siječnja do najkasnije 1. srpnja 2019., ovisno o raspoloživosti cjepiva. Zainteresirani učenici i učenice srednjih škola i njihovi roditelji trebaju se javiti školskom liječniku nadležnom za školu koju pohađaju radi informiranja i cijepljenja.

Za dodatne informacije se možete obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo, čije kontakte možete pronaći na www.hzjz.hr/mreza-zavoda/.