Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Smanjuje rizik od razvoja karcinoma

Počelo besplatno cijepljenje protiv HPV-a i za srednjoškolce

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim učenika osmih razreda, od 1. siječnja 2019. godine protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) besplatno se mogu cijepiti i učenice i učenici srednjih škola.

Treću školsku godinu zaredom u cijeloj Hrvatskoj omogućeno je besplatno cijepljenje protiv HPV-a, jednog od najčešćih uzročnika virusnih infekcija reproduktivnog trakta. Novost je mogućnost neobveznog besplatnog cijepljenja svih učenika srednjih škola. Cijepljenje djevojčica i djevojaka, dječaka i mladića protiv HPV-a preporučljivo je radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. 

Pročitajte i ovo Sezona gripe - 4 ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Gripa hara Hrvatskom, a posebno je raširena među jednom dobnom skupinom prof. dr. sc. Ivan Gornik, pročelnik OHBP-a, KBC Zagreb GRIPA HARA Sve je više pacijenata s respiratornim infekcijama. Šef Hitne: "Situacija se znatno pogoršala posljednjih dana"

Za učenice i učenike osmih razreda roditelj ispunjava poziv na cijepljenje protiv HPV-a i ispunjeni poziv vraća nadležnom školskom liječniku. Za razliku od prethodnih godina, kada su školski liječnici prikupljali i zadržavali u zdravstvenom kartonu djeteta samo poziv za djecu koja su se cijepila, ove se godine u zdravstvenom kartonu učenica i učenika osmih razreda zadržavaju i pozivi na kojima roditelj navodi da odbija cijepljenje, javlja Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Učenici i učenice srednjih škola mogu se besplatno cijepiti od 1. siječnja do najkasnije 1. srpnja 2019., ovisno o raspoloživosti cjepiva. Zainteresirani učenici i učenice srednjih škola i njihovi roditelji trebaju se javiti školskom liječniku nadležnom za školu koju pohađaju radi informiranja i cijepljenja.

Za dodatne informacije se možete obratiti Službi za školsku medicinu pripadajućeg županijskog zavoda za javno zdravstvo, čije kontakte možete pronaći na www.hzjz.hr/mreza-zavoda/.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene