Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S prvim danom 2008. godine stiže nam i nekoliko novih zakona. Među njima se nalazi i onaj koji uređuje problematični ZERP.


Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas počinje se primjenjivati i na zemlje Europske unije. Obvezno služenje vojnog roka postaje prošlost, povećavaju se rodiljne naknade, ali nas čekaju i rigoroznije prekršajne kazne. 

Vezani članci Na snagu stupio niz zakona Što se sve mijenja u 2021.: Uvodi se nacionalna naknada za starije, nastavlja porezna reforma... Slika nije dostupna U Novu smo ušli s novim zakonima

Prekršiteljima zakona tako se od sutra loše piše. Naime, rokovi zastare su dvostruko duži - umjesto dvije, protegnut će se na četiri godine.

Najviša kazna povećat će se s 15 na čak 50 tisuća kuna. To ne znači i da će se, primjerice, brza vožnja, naplaćivati tri puta više. 

No, svotu od čak milijun kuna platit će zagađivači okoliša. 

Budućim će majkama, nema sumnje, ipak biti lakše. U prvih šest mjeseci porodiljnog dopusta primat će punu plaću, ako im je ona bila veća od 4 200 kuna. 

Novost je i da će u prijevremenu mirovinu muškarci moći ući s najmanje 60 godina starosti i 35 radnog staža dok će ženama biti potrebno 55 godina starosti te 30 godina radnog staža. 

Biti hrvatski vojnik od sada će biti izbor! Obvezni vojni rok se zamrzava, a vojnu odoru moći će odjenuti samo oni koji se žele obučavati kao profesionalci. 

Na gubitku su, čini se, samo civilni ročnici, koji su umjesto šest mjeseci nošenja puške izabrali osam mjeseci pomaganja društvu. Dug domovini morat će odraditi do kraja, i nakon što vojarne ostanu prazne.