Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neiskorišteni potencijal

Iz Hrvatske stiže 1% ukupne svjetske proizvodnje ovog ogrjevnog materijala, a sami se njime ne koristimo

Biomasa (Foto: Dnevnik.hr)
Biomasa (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Biomasa (Foto: Dnevnik.hr) Biomasa (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Piljenje drveta/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Piljenje drveta/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Biomasa (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Hrvatska drži jedan posto svjetske proizvodnje drvnih peleta za grijanje. Taj podatak dolazi s konferencije o biomasi, koju je organizirao Hrvatski drvni klaster.

Drvna sječka najtraženija je biomasa, za koju traje i javni poziv Hrvatskih šuma. Neke ugovore za sječku Hrvatske šume su i raskinule, jer kažu, tvrtke nisu dostavile uporabne dozvole.

Pročitajte i ovo Uzgoj svinja, ilustracija - 6 Neće proći Kina zabranila uvoz hrvatskih svinja: "Sve životinje bit će vraćene ili usmrćene" Proizvodni pogon, ilustracija - 1 izvor rasta gospodarstva Trebamo li umjesto turista početi brojiti izvoznike? "Prošle godine prodaja nam je skočila za 60 posto"

Već krajem ovog tjedna treća energana zagrebačke tvrtke Zrinjevac na biogorivo bit će stavljena u pogon. Branimir Valašek iz tvrtke poručuje: "Gorivo je drvna biomasa koju mi generiramo našom osnovnom djelatnošću, a to je održavanje parkova i zelenih površina u gradu i sve što skupimo od tih celuloznih materijala se obradi“.

Mljeveni ostaci s parkova i zelenih površina idealni su za toplinsku energiju. Energija se koristi za grijanje 8000 metara kvadratnih staklenika i plastenika, a za to im treba u prosjeku oko 3500 tona biomase na godinu.

Manji dio odlazi na grijanje uredskih prostora. Za grijanje na biomasu građani koriste drvne pelete. Ali u skromnim količinama. Davor Zec, direktor tvrtke Crobiom kaže kako Hrvatska koristi samo pet posto peleta u odnosu na druga goriva iz biomase, što je vrlo malo. Ali zato drži jedan posto ukupne svjetske proizvodnje peleta.

"Hrvatska izvozi svoje pelete i to 80% u Italiju, Austriju i Sloveniju. Promičemo korištenje peleta na način da upućujemo građanstvo kako ga koristiti", rekao je Zec.

Uz pelet, Hrvatska, rekli su na konferenciji o biomasi, izvozi i sirovinu. Ima je dosta, ali je ograničena, kažu Hrvatske šume koje imaju 27 aktivnih ugovora za drvnu sječku. No, 21 ugovor su raskinuli zbog, tvrde, uporabnih dozvola.

Krunoslav Jakupčić iz Hrvatskih šuma rekao je kako su ugovori po sili zakona bili raskinuti, jer je došlo do kašnjenja, pa je raspisan novi javni poziv za drvnu sječku, vrijedan 1,5 milijardi kuna.

"Svi ti koji su pribavili dozvole, dovršili postrojenja, nabavili papire, mogu se natjecati na javnom pozivu za 265.000 tona", otkriva. Javni poziv traje do četvrtka.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Muškarac (39) osumnjičen za više kaznenih djela vezanih uz spolno zlostavljanje djeteta, žrtve su imale 8 i 13 godina... Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images) Zlostavljanje djeteta, ilustracija (Foto: Getty images) Foto: Getty Images +0 Ilustracija (Foto: Getty Images) Crna kronika Muškarac (39) osumnjičen za više kaznenih djela vezanih uz spolno zlostavljanje djeteta, žrtve su imale 8 i 13 godina... 1/2 >>

Aktualno Gabrijelova majka u suzama: "Hoćemo li ga izvaditi iz groba pa da šeta u kostima vani ili će se više oni pokrenuti i dignuti?" +0 Ivana Bebić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Gabrijelova majka u suzama: "Hoćemo li ga izvaditi iz groba pa da šeta u kostima vani ili će se više oni pokrenuti i dignuti?" 1/1 >>


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene