Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi projekt

Vinkovčani će uskoro proizvoditi struju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vinkovčani bi uskoro mogli proizvoditi i čak prodavati vlastitu struju.

Lokalne se vlasti planiraju okrenuti obnovljivim izvorima energije i izgraditi energanu na biomasu, točnije od drvenih ostataka iz proizvodnje. Energana bi strujom i toplinom napajala cijeli kompleks sportskog centra i srednjih škola.

Pročitajte i ovo Kamion se zabio u kuću kod Vinkovaca zabio se u kuću FOTO Šokantno svjedočanstvo: "Zatresla se kuća, žena vrišti i plače, pao je krov na dijete" Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu

Višak energije prodavali bi HEP-u i u proračun grada tako stavili gotovo milijun eura na godinu. 'Grad na više načina profitira, kod zapošljavanje resursa koji su u neposrednoj blizini grada Vinkovaca do zapošljavanja ljudi, a na određeni način i neovisnost, znači dobivamo toplinu i električnu energiju', rekao je Ivan Bosančić, stručni suradnik za kapitalne projekte

Procvjeta li biznis vrijedan šest milijuna eura, reflektori gradskog stadiona napajat će se iz novog pogona. Grijat će on i vodu za bazen, ali i zapošljavati. 'Vjerujem da je između 8 i 12 ljudi brojka koja je dovoljna da energana funkcionira', rekao je Tomislav Šarić, zamjenik gradonačelnika Vinkovaca. Profitirat će i industrija. Otpad više neće biti smeće. Energije od biomase bit će na prodaju. Sav višak iz ekološke energane, Grad planira prodati HEP-u. 'Očekujemo da će ukupna dobit biti oko 800 tisuća eura. To znači da bi energana sama sebe trebala isplatiti za sedam do osam godina', kaže Šarić.

Vjetar, voda, drvo, prirodnim izvorima energije Hrvatska obiluje. Što je u Europi praksa, u nas je tek na početku. 'To su potencijali koji se mogu obnavljati i iskorištavati sa pravim gospodarenjem, ali oni su kod nas trenutno neiskorišteni', rekao je dr. Davor Kralik, stručnjak za biomasu. Čitav kompleks gradskih objekata kroz dvije bi godine trebala napajati Vinkovačka eko energija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene