Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komemorativnim okupljanjem i prigodnim programom pred negdašnjom zgradom Borovo-commerca, u kojoj se u tijeku srpske agresije na Vukovar 1991. nalazio odjel vukovarske ratne bolnice, jutros je pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" počelo obilježavanje 16. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te gradske četvrti.


U spomen na stradale i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, u koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli 19. studenoga 1991. pošto je dan prije slomljena vukovarska obrana, pred bivšom zgradom Borovo-commerca položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Vezani članci Dnevnik iz Vukovara Iznenadit će vas odgovor na pitanje ima li još uvijek hrvatskih i srpskih kafića u Vukovaru, ali i ovaj poziv građanima: ''Povjerenje nemojte pokloniti meni...'' Predsjednica u Zengama (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL) "Čizma nad čizmama": Borovo će opet proizvoditi legendarne "zenge"

Predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko podsjetila je kako se u vrijeme okupacije Borova naselja, u kojemu je na sam dan okupacije ubijena 51 osoba, u podrumu Borovo-commerca nalazilo oko 800 ranjenika od kojih je 115 odvedeno u nepoznato.

Prema njezinim riječima još se traga za 69 nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Borovo-commerca.

- Mnogi su ovdje čekali ozdravljenje, a umjesto toga dočekli su strah i užas, kazala je Patko i dodala kako je bivša JNA topničkim napadima pokušavala u tijeku agresije na Vukovar srušiti zgradu Borovo-commerca, jer su znali da se u podrumu zgrade nalazi bolnica.

Nakon prigodnog programa, koji su izveli učenici Osnovne škole "Blage Zadre" iz Borova naselja, sudionici skupa uputili su se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa zadušnica.

U sklopu obljetnice obilježit će se i stradanje hrvatskih branitelja i civila u prijeratnu Borovu selu, a današnjem Borovu, te odati počast žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Program obilježavanja "Žrtve Borova naselja za Domovinu" dio je obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." koji je ustanovio Hrvatski sabor kako bi se na dostajnstven i primjeren način obilježio 18. studenog, dan na koji je 1991. slomljena obrana Vukovara.