Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obljetnica stradanja branitelja i civila u Borovu naselju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Komemorativnim okupljanjem i prigodnim programom pred negdašnjom zgradom Borovo-commerca, u kojoj se u tijeku srpske agresije na Vukovar 1991. nalazio odjel vukovarske ratne bolnice, jutros je pod geslom "Žrtva Borova naselja za Domovinu" počelo obilježavanje 16. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te gradske četvrti.

U spomen na stradale i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, u koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba ušli 19. studenoga 1991. pošto je dan prije slomljena vukovarska obrana, pred bivšom zgradom Borovo-commerca položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Slika nije dostupna jedna žrtva još se vodi kao nestali Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru

Predsjednica Udruge "Vukovarske majke" Manda Patko podsjetila je kako se u vrijeme okupacije Borova naselja, u kojemu je na sam dan okupacije ubijena 51 osoba, u podrumu Borovo-commerca nalazilo oko 800 ranjenika od kojih je 115 odvedeno u nepoznato.

Prema njezinim riječima još se traga za 69 nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Borovo-commerca.

- Mnogi su ovdje čekali ozdravljenje, a umjesto toga dočekli su strah i užas, kazala je Patko i dodala kako je bivša JNA topničkim napadima pokušavala u tijeku agresije na Vukovar srušiti zgradu Borovo-commerca, jer su znali da se u podrumu zgrade nalazi bolnica.

Nakon prigodnog programa, koji su izveli učenici Osnovne škole "Blage Zadre" iz Borova naselja, sudionici skupa uputili su se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa zadušnica.

U sklopu obljetnice obilježit će se i stradanje hrvatskih branitelja i civila u prijeratnu Borovu selu, a današnjem Borovu, te odati počast žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Program obilježavanja "Žrtve Borova naselja za Domovinu" dio je obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." koji je ustanovio Hrvatski sabor kako bi se na dostajnstven i primjeren način obilježio 18. studenog, dan na koji je 1991. slomljena obrana Vukovara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene