Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kao i objava bankovnog računa

'Objava Registra kazneno je djelo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objava registra hrvatskih branitelja nedvojbeno je kazneno djelo, ocijenio je u Zoran Komar, državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

'Objavu registra priječe i Ustav Republike Hrvatske i pozitivni zakonski propisi i samo objavljivanje takvih podataka podliježe kaznenim sakcijama', kazao je Komar novinarima u Sarajevu gdje je predvodio izaslanstvo koje je s ministrom branitelja Federacije BiH Zahidom Crnkićem razgovaralo o suradnji u ostvarivanju braniteljskih prava.

Pročitajte i ovo Darivanje krvnih matičnih stanica dobrovoljni darivatelji "Lijek je u nama": Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u registar Odlikovanje branitelja - 1 Nakon 30 godina Predsjednik Milanović odlikovao branitelje: "Ovo je malen, ali i velik dug časti koji Hrvatska ima prema vama"

Komentirajući objavljivanje popisa hrvatskih branitelja na internetu, Komar je to usporedio s mogućim pokušajima da netko objavi popise nečijih bankovnih računa i time ugrozi sigurnost osobnih podataka prikupljenih u službene svrhe. Izaslanstva predvođena državnim tajnikom Komarom i ministrom Crnkićem o provedbi sporazuma između Hrvatske i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Tim ugovorom regulirana je obveza Hrvatske da skrbi o pripadnicima HVO-a koji su bili ranjeni te o obiteljima poginulih pripadnika te vojne formacije. Državni tajnik Komar je ocijenio kako se ugovor uspješno provodi te da dvije strane kane i unaprijediti postojeću suradnju. Dodao je i kako postojeća prava neće biti dovedena u pitanje niti jednom zakonitom korisniku.

>> Mladi Jastreb: Čestitam onima koji su objavili Registar

>> 'Uzbuna' na Markovu trgu: 'Podzemlje radi, ali radi i pravna država'

'Za sada nisu planirani dodatni oblici zaštite (prava bivših pripadnika HVO) no to ne znači da ih neće biti', kazao je Komar. Ministar Crnkić kazao je pak kako Federacija BiH kani koristiti iskustva Hrvatske na planu osiguravanja prava stradalnicima rata a da, kao ni Hrvatska, ne kane objavljivati popise bivših branitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene