Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava registra branitelja

Mladi Jastreb: Čestitam onima koji su objavili Registar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S načinom objave Registra branitelja ne slažu se neki od istaknutih boraca Domovinskog rata, dok ga drugi pozdravljaju.

Branko Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb, za Dnevnik.hr je rekao kako čestita onima koji su objavili Registar branitelja. 'Pokušavam ući u Registar, ali ne uspijevam, izgleda da je velika gužva. Objava Registra je veliki poticaj vlasti da riješi probleme koji je sama napravila', tvrdi Borković. Dodaje kako je svrha registra da bude u funkciji, a on to kod nas nije. 'Ovako branitelji hodočaste od šaltera do šaltera ne bi li isposlovali svoja prava i dobili ono što im pripada, objava Registra itekako bi skratila takve muke. No, jasno je da se u Registru ima velikog prostora za manipulaciju,  kada ratni zapovjednici nemaju uvid u njega', kaže Borković i ističe kako je objava Registra, makar se ne radi o službenom činu, veliki korak i poticaj vlasti na razmišljanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Branko Borković prenio gnjev branitelja 'U normalnoj državi Stanimirović bi bio u zatvoru' Slika nije dostupna Predrag Matić Fred 'Pozornost nacije se skreće s BMW-a'

'Nisam protiv objave registra branitelja Domovinskog rata kada dođu na red takve stvari. Zbog čega političari koji su za objavljivanje registra ne objave i druge podatke, tako da djeca i partizana i ustaša mogu pronaći zajedničku budućnosti?', upitao se Goran Zlopaša, predsjednik Udruge veterana branitelja Brodosplit. On tvrdi da bi javnosti trebali biti poznati podaci o primateljima partizanskih mirovina, zatim popis svih vojnika neprijateljske vojske koji su dobili oprost pa žive u ovoj državi. 'Javnosti bi trebao biti i poznat popis svih onih koji su se oglušili na mobilizaciju 1991. godine, a sada mirno žive. Tek onda neka se zna i popis branitelja', kaže Zlopaša.

'Jučerašnja objava čisto je politikanstvo'

Dodaje kako je jučerašnja objava registra branitelja, koja niti je službena, niti zakonita, čisto politikanstvo. 'Nije istina da je svih tih 500.000 branitelja na državnoj blagajni, nije mi jasno tko se uopće bavi takvim stvarima i šteti ovom već napaćenom narodu. Takve bi stvari trebalo jednom za sva vremena raščistiti kompletno, a ne ovako selektivno' dodaje Zlopaša i dodaje kako objavljeni registar ima dosta netočnih informacija. 'Ljudima se nije računalo vrijeme kada su bili na liječenju nakon ranjavanja. Ovakve stvari samo će unijeti razdor među branitelje i pojačati nezadovoljstvo', objašnjava Zlopaša.

Posebno ističe kako se ispričava svim obiteljima stradalih branitelja te kako ne misli ništa zlonamjerno, već naprotiv, dobronamjerno, no jedno je, kaže, nepobitno. 'Ne znam kome je teže, onima koji su se borili u Drugom svjetskom ratu ili nama u Domovinskom. No, čini mi se da su oni nakon svoje borbe barem imali ideale za koje su se borili, a mi danas ovakve stvari moramo gledati', objašnjava Zlopaša i još jednom ističe kako je i on za objavu registra branitelja, samo na drugačiji način.

>> Na internetu objavljen registar hrvatskih branitelja

>> Hoćemo li konačno dobiti junaka Domovinskog rata?

Davor Jović, branitelj čije ime se prvo spominjalo kao osobu koja bi mogla biti proglašena herojem Domovinskog rata, kaže da je ovakav potez objave registra branitelja potpuno bezveze. 'Ja sam za objavu registra branitelja, ali u skladu sa zakonom. Sto posto sam siguran da ove informacije nisu došle iz ureda Predsjednika', tvrdi Jović i kaže kako se tu radi o ishitrenom potezu koji se nije trebao dogoditi. Dodaje kako su se branitelji koji nisu zaslužili povlastice dobro 'pokrili' papirima. 'Pravi borci se nemaju čega bojati, njima objava registra ide u prilog. Sve treba ići korak po korak, u registru treba biti naznačena postrojba u kojoj se branitelj borio te dani koje je proveo na ratištu', smatra Jović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene