Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava registra branitelja

'Uzbuna' na Markovu trgu: 'Podzemlje radi, ali i pravna država'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Markovu trgu od jutra je 'uzbuna' zbog registra branitelja.

Premijerka Jadranka Kosor rano jutros održala je hitan sastanak s ministrom unutarnjih poslova Tomislavom Karamarkom, te ministrom branitelja Tomislavom Ivićem, za Dnevnik.hr javlja Mislav Bago. Svi se slažu da je ovakva objava registra branitelja na internetu protuzakonita.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović s predstavnicima Mreže mladih Hrvatske - 1 Na sastanku s predsjednikom Iz Mreže mladih Hrvatske podsjetili na svoj zahtjev: "Savjet mladih RH ne bi smio imati ovlast koordinirati rad ostalih udruženja mladih" Kamala Harris ugošćuje člana izraelskog ratnog kabineta U ponedjeljak Potpredsjednica SAD-a sastat će se sa članom izraelskog ratnog kabineta

Premijerka se sastala i s predsjednikom Ivom Josipovićem. Iako načelno ne dijele mišljenje o objavi registra branitelja, i predsjednik se slaže kako je ovakav način nezakonit te ga ne opravdava.

>> Na internetu objavljen registar hrvatskih branitelja

>> Braniteljske udruge: Ovo je nezakonit postupak

>> Mladi Jastreb: Čestitam onima koji su objavili Registar

Karamarko je za Novu TV potvrdio da je ova istraga prioritet te da su u nju uključeni policija i sve tajne službe. Odbio je komentirati je li za objavu registra odgovoran netko iz sustava.

'Riječ je o paraobavještajnom podzemlju i to Vlada neće tolerirati. Već su podignute kaznene prijave protiv nepoznatih osoba. Policija, agencije i odvjetništvo rade svoj posao. Prioritet je utvrditi tko je neovlašteno otuđio te dokumente. To su pokušaji podzemlja da destabilizira sustav što nećemo dozvoliti. Važno je naglasiti da se radi o dijelovima registra, a očito je da je u njegovo razotkrivanje upetljan i netko iz sustava, no ta je priča puno ozbiljnija nego što se možda na prvi pogled čini i mi ćemo pokazati kako pravna država funkcionira', izjavila je za Novu TV Premijerka Jadranka Kosor koja je dodala kako je zadovoljna sastankom s predsjednikom Josipovićem te najavila da će zajedno braniti pravnu državu.

'Sigurno da nije slučajno da je pokušaj objave podataka iz Registra bio upravo jučer. Podzemlje radi, ali radi i pravna država', zaključila je Premijerka.

'Brzo ćemo doći do imena onih koji su otuđili podatke'

Iz američke tvrtke InvisiHosting na čijem je serveru objavljen Regitar branitelja za Dnevnik.hr su potvrdili kako ne namjeravaju surađivati s hrvatskim vlastima niti namjeravaju ukloniti sporni Registar Od sinoć nadležna ministarstva o tom slučaju provode istragu uključila su se i druga tijela, podnesene su kaznene prijave Državnom odvjetništvu očekuje se i njegova brza reakcija, kazala je Kosor. 'Sigurna sam da ćemo brzo, to Vlada naravno traži i ja osobno, doći do imena onih koji su otuđili te neke podatke koji su bili temelj za izradu Registra branitelja. To je vlasništvo Republike Hrvatske i protuustavno i protuzakonito je objaviti bilo koji zaštićeni podatak. Očekujem brzu i učinkovitu istragu pronalaženje odgovornih osoba i naravno njihovo kažnjavanje'.

'Očekujemo i svojevrsne istrage unutar ministarstava, hrvatskih branitelja, obrane i unutarnjih poslova', rekla je Kosor.

'Registar svjedeno neće biti objavljen'

Upitana može li država kontrolirati štetu i objaviti Registar budući su neki podaci već objavljeni, premijerka Kosor je kategorički odbacila takvu mogućnost ponovivši da je objava Registra protuzakonita i protuustavna.

Na upit postoji li mogućnost da se Registar ipak objavi Kosor je odgovorila - zasad ne nikakve inicijative o tome ne postoje. Ustav i zakon su o tome jasni, Agencija za zaštitu osobnih podataka je vrlo jasno u nekoliko navrata rekla što misli o objavi Registra.

Isto tako i Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga jer je Registar dijelom rađen i zbog toga da bi branitelji mogli dobiti udjele u Fondu hrvatskih branitelja.

Ako želimo biti pravna država moramo poštivati Ustav i zakone to je obveza sviju nas u politici, ali i svih onih koji misle da imaju što reći o Registru, naglasila je Kosor. (M.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene