Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Obiteljski hoteli, kojih je u Hrvatskoj 225, budućnost su hrvatskog turizma i moraju postati nacionalni turistički proizvod na kojemu će se temeljiti razvoj i pozicioniranje hrvatskog turizma na svjetskom turističkom tržištu, zaključeno je na okruglom stolu o malim obiteljskim hotelima danas u Splitu.Državni tajnik za turizam Zdenko Micić istaknuo je kako su mali obiteljski hoteli znatnim produljenjem sezone potvrdili svoju opravdanost postižući prosječnu popunjenost svojih kapaciteta od 150 do 200 dana godišnje, što je šest puta više od apartmanskog smještaja, ali i velikih hotela koji imaju prosječnu popunjenost manju od sto dana.

Vezani članci Ilustracija Istražili smo: Što će biti s Vladinim mjerama za očuvanje radnih mjesta? Doznajemo i koliko je novca dosad u državni proračun - vraćeno Krave/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Panika u Lici zbog najave prestanka otkupa mlijeka: "Njemačka...moram seliti, jer je to jedini izvor prihoda"

Stoga, kazao je Micić, treba još aktivnije nastaviti s prenamjenom turističkih soba i apartmana u objekte obiteljskog turizma. Tu akciju svesrdno podupire i Ministarstvo turizma, istakao je Micić naglašavajući državnu potporu u podizanju 500 novih malih obiteljskih hotela koji će se izgraditi u sljedeće tri godine.

Predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev kazao je kako je u programe dosadašnje izgradnje ili preuređenja obiteljskih hotela uloženo jedna milijarda i 200 milijuna kuna, te oko 500 milijuna kuna poticajnih sredstava. Kovačev je podsjetio na povoljno kreditiranje malih hotelskih objekata, osobito na otocima i područjima od posebne državne skrbi.

Direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić rekao je kako
Hrvatska u prošlosti uopće nije imala privatnih malih hotela kao druge mediteranske zemlje, jer je bilo onemogućeno privatno poduzetništvo. 

Kako je rekao, to je kroz dugo razdoblje umanjivalo kvalitetu hrvatske turističke ponude. Zato je važno da se ta greška prošlosti ispravi u suglasju s održivim razvojem naših najvrjednijih prostora.