Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izaslanstvo obitelji poginulih hrvatskih vatrogasaca na Kornatima posjetilo je danas predsjednika Republike Stjepana Mesića i izrazilo mu svoje nezadovoljstvo tijekom istrage o kornatskoj tragediji, ocjenjujući kako u istrazi dolazi do zataškavanja i zalažući se za njezino ubrzanje.


"Imamo osjećaj da se stvar pomalo zataškava", rekao je novinarima nakon susreta u Uredu Predsjednika Joško Klarić, otac poginulog Dine Klarića koji je zapovijedao postrojbom na Kornatu.

Vezani članci Prometna nesreća Vrbanja Tragedija kod Vrbanje: Autom sletio u odvodni kanal i poginuo, suvozačica ozlijeđena Policija, ilustracija Policija objavila detalje teške nesreće na Pagu u kojoj je poginula jedna osoba

Izrazivši vjeru u sud i njegove odluke, Klarić je naglasio kako se ne bi smjelo dogoditi "da je jedini krivac Dražen Slavica (zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije)".

"Ima i drugih krivaca, a ti drugi se zataškavaju i ne žele izaći u javnost i prihvatiti odgovornost", rekao je Klarić naglašavajući da je osim ponuđene ostavke glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina, trebalo biti "još ostavki, od ministarstva, generala itd."

Klarić je u emotivnom istupu rekao kako je Služba spašavanja 112 zakasnila, a upozorio je i kako je problem jesu li znali da na Kornatu ima mrtvih ili ne.

"Ako su bili obaviješteni, onda su oni krivi, a ako nisu bili obaviješteni onda je netko drugi kriv", rekao je Klarić ponavljajući kako se zalažu za utvrđivanje istine i dodajući da su mu pripadnici Gorske službe spašavanja osobno rekli da "nisu znali da na Kornatu ima mrtvih".

Klarić je naglasio kako smatraju da "sustav ne funkcionira" jer se mora znati "tko za što odgovara".

"Vatrogasac odgovara za vatru, liječnik odgovara za unesrećenog, a Služba 112 mora u što kraćem vremenu obavijestiti onoga tko treba izaći - vatrogasci, liječnici ili spasitelji. A to se ne zna", rekao je Klarić.

Ustvrdio je i kako "vojska nije došla spašavati ljude nego je došla pretraživati Kornat", te upitao "nisu li ljudi bitniji".

Tragedija se nije trebala dogoditi, odnosno mogla je biti u mnogo manjim razmjerima, naglasio je Klarić i ocijenio kako se "nešto zataškava od prvog trenutka".

Na upit novinara što im je rekao predsjednik Mesić, Klarić je odgovorio kako im je "rekao da nije sudac, već da može samo tražiti da se provodi istraga", te je istaknuo kako su oni ti koji mogu tražiti i tražit će utvrđivanje istine.

"Ili ćemo ići preko odvjetnika, ili samostalno, ali neke se stvari trebaju razjasniti", rekao je.

U emotivnom istupu otac poginulog Hrvoja Strikomana, Ivica Strikoman rekao je kako "u duhu uskrsnih blagdana oprašta Draženu Slavici sve ono što je morao napraviti, a nije napravio", ravnatelju Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuri Poldrugaču "što je bio na godišnjem odmoru i što ga se nije ticalo nikakvo spašavanje ljudi..."

"Opraštam i gospodinu Rončeviću, bivšem ministru obrane RH. Opraštam mu što je u pet sati ujutro doveo antiterorističku jedinicu da traži turiste, a što je bila njegova izjava", rekao je, uz ostalo, Strikoman.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju