Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog tužba za naknadu štete od ukupno 6,255 milijuna kuna, koje su Općinskom sudu u Šibeniku podnijele obitelji devetorice vatrogasaca smrtno stradalih u gašenju požara na otoku Kornatu 30. kolovoza prošle godine, u Šibeniku su se iza zatvorenim vratima sastali predstavnici gradova Šibenika i


Vodica, općine Tisno, šibenske Javne vatrogasne postrojbe te DVD-a Tisnog i Vodica.

Vezani članci Slika nije dostupna Šibenik: Obiteljima poginulih vatrogasaca 2 300 000 kn, svjedočio Slavica Slika nije dostupna Obitelji stradalih kornatskih vatrogasaca dobile tužbu

Pauk nije želio komentirati razlog zbog kojeg su se obitelji odlučile podignuti tužbe, kazavši kako je to njihovo zakonsko pravo, a tek treba vidjeti "kamo to ide i tko to treba platiti".

Tajnik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Jordan Žaja, koja je potaknula jučerašnji sastanak, u telefonskom je razgovoru kazao kako je dogovor o isplati odštete s rodbinom poginulih vatrogasaca moguć kad se utvrdi tko je odgovoran za njihovo stradanje. 

No istraga o kornatskoj tragediji još nije završila i nisu podignute optužnice, pa nisu poznati ni krivci, smatra Žaja. Dodao je kako je akcija gašenja požara na Kornatu bila državnog, a ne lokalnog značaja. 

U akciju su, istaknuo je Žaja, bila uključena i Hrvatska vojska,
aktivirane zračne snage te upoznat glavni vatrogasni zapovjednik. Stoga odgovornost, ako se utvrdi, snosi i cijeli sustav, odnosno država, kazao je Žaja.

U odvjetničkom uredu Mare Mihočevića iz Zagreba, koji zastupa obitelji poginulih vatrogasaca: Marka Stančića, Karla Ševerdije, Hrvoja Strikomana, Dina Klarića, Gabrijela Skočića, Ante Juričeva Mikulina, Ivana Marinovića, Marinka Kneževića i Josipa Lučića, podsjećaju pak kako je tužba za naknadu štete podnesena na osnovi Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu i nema nikakve veze s kaznenim postupkom i istragom o kornatskoj nesreći. Stoga su, kao poslodavci, tuženi gradovi Šibenik i Vodice te šibenska Javna vatrogasna postrojba, DVD-i Vodica i Tisnog, a u slučaju poginulog civilnog ročnika Josipa Lučića tužena je država.

U telefonskom razgovoru Mihočević je kazao kako je su još u listopadu obitelji poginulih vatrogasaca podnijele odštetni zahtjev, odnosno prijedloge da se sklopi nagodba o odšteti. No nitko od tuženika nije bio spreman nagoditi se, već su izjavili da će svojoj obvezi udovoljiti ovisno o ishodu kaznenog postupka protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice i rezultatima vještačenja kornatske tragedije, a neki tuženici uopće se nisu očitovali o prijedlogu nagodbe, kazao je Mihočević.

Dodao je kako su "obitelji podnošenjem prijedloga za nagodbu jasno i nedvojbeno očitovale volju za mirnim rješenjem spora".

Pošto se to nije dogodilo u prosincu prošle godine, obitelji
poginulih vatrogasaca odlučile su podignuti tužbe za naknadu štete na Općinskom sudu u Šibeniku.