Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Obitelji stradalih vatrogasaca traže 8 milijuna kuna odštete

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog tužba za naknadu štete od ukupno 6,255 milijuna kuna, koje su Općinskom sudu u Šibeniku podnijele obitelji devetorice vatrogasaca smrtno stradalih u gašenju požara na otoku Kornatu 30. kolovoza prošle godine, u Šibeniku su se iza zatvorenim vratima sastali predstavnici gradova Šibenika i

Vodica, općine Tisno, šibenske Javne vatrogasne postrojbe te DVD-a Tisnog i Vodica.

Pročitajte i ovo Čovjek pao u grob - 1 Dan uoči Sisveta Pao u grob i zvao 112, njima je to bilo smiješno: "Bolovi su nesnosni. Drago mi je da sam pobijedio laži" Ilustracija Sud odlučio Krenula po margarin, a onda se dogodila nezgoda: Trgovački lanac mora joj platiti gotovo osam tisuća eura

Pauk nije želio komentirati razlog zbog kojeg su se obitelji odlučile podignuti tužbe, kazavši kako je to njihovo zakonsko pravo, a tek treba vidjeti "kamo to ide i tko to treba platiti".

Tajnik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije Jordan Žaja, koja je potaknula jučerašnji sastanak, u telefonskom je razgovoru kazao kako je dogovor o isplati odštete s rodbinom poginulih vatrogasaca moguć kad se utvrdi tko je odgovoran za njihovo stradanje. 

No istraga o kornatskoj tragediji još nije završila i nisu podignute optužnice, pa nisu poznati ni krivci, smatra Žaja. Dodao je kako je akcija gašenja požara na Kornatu bila državnog, a ne lokalnog značaja. 

U akciju su, istaknuo je Žaja, bila uključena i Hrvatska vojska,
aktivirane zračne snage te upoznat glavni vatrogasni zapovjednik. Stoga odgovornost, ako se utvrdi, snosi i cijeli sustav, odnosno država, kazao je Žaja.

U odvjetničkom uredu Mare Mihočevića iz Zagreba, koji zastupa obitelji poginulih vatrogasaca: Marka Stančića, Karla Ševerdije, Hrvoja Strikomana, Dina Klarića, Gabrijela Skočića, Ante Juričeva Mikulina, Ivana Marinovića, Marinka Kneževića i Josipa Lučića, podsjećaju pak kako je tužba za naknadu štete podnesena na osnovi Zakona o radu i Zakona o zaštiti na radu i nema nikakve veze s kaznenim postupkom i istragom o kornatskoj nesreći. Stoga su, kao poslodavci, tuženi gradovi Šibenik i Vodice te šibenska Javna vatrogasna postrojba, DVD-i Vodica i Tisnog, a u slučaju poginulog civilnog ročnika Josipa Lučića tužena je država.

U telefonskom razgovoru Mihočević je kazao kako je su još u listopadu obitelji poginulih vatrogasaca podnijele odštetni zahtjev, odnosno prijedloge da se sklopi nagodba o odšteti. No nitko od tuženika nije bio spreman nagoditi se, već su izjavili da će svojoj obvezi udovoljiti ovisno o ishodu kaznenog postupka protiv bivšeg županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice i rezultatima vještačenja kornatske tragedije, a neki tuženici uopće se nisu očitovali o prijedlogu nagodbe, kazao je Mihočević.

Dodao je kako su "obitelji podnošenjem prijedloga za nagodbu jasno i nedvojbeno očitovale volju za mirnim rješenjem spora".

Pošto se to nije dogodilo u prosincu prošle godine, obitelji
poginulih vatrogasaca odlučile su podignuti tužbe za naknadu štete na Općinskom sudu u Šibeniku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene