Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački novinari došli su u zagrebački kvart Sesvete kako bi pokušali stupiti u kontakt s bandom za koju smatraju da je odgovorna za svaku petu provalu u stanove i vile koja se u Njamečkoj dogodila tijekom ljeta 2016. godine.


Njemačka policija, tvrde njemačke novine Bild, vjeruje da se banda sastoji od 500 članova. Do važnijeg napretka u istrazi došlo je početkom 2016., kada su uhićene tri djevojke, dvije maloljetne i jedna stara 19 godina. Pomoću mobitela, koje su od uhićenih djevojaka zaplijenili u svibnju, su uspjeli uhititi još 20 članova bande.

Vezani članci Testiranje na Zagrebačkom Velesajmu - 4 Još 5 županija na crvenoj listi Njemačke, među njima i Grad Zagreb Ilustracija E, nećeš, razbojniče! Krao u trgovini pa napao zaštitara koji ga je uhvatio na djelu

Jovanka (59) i Rade V. (57) iz Sesveta također su bili članovi bande, a njemačkoj policiji izručeni su pod sumnjom da su iz Hrvatske organizirali djelovanje bande u Njemačkoj. Policija je nakon uhićenja pronašla vrijedan nakit, ali i 100.000 eura.

Prijatelji te obitelji Bildove novinare dočekali su kamenjem, a jedan stariji muškarac, gol do pojasa, na njih je pokušao baciti keramičku teglu za cvijeće.

"Bili su dobri ljudi", rekli su susjedi. "Uvijek smo se pitali odakle dolazi novac. Svakih nekoliko tjedana došao je novi konvoj Porchea, limuzina, i karavana."

Facebook profili članova bande prepun je videozapisa auto utrka, vrtnih zabava te slika iz noćnih klubova.

Njemačka policija tvrdi da će banda nastaviti funkcionirati i bez šefova. Banda je do sada funkcionirala, a vjerojatno tako još uvijek funkcionira, tako da mladim djevojkama nudi smeštaj u zamjenu za krađu po luksuznim njemačkim stanovima. Procjenjuje se da su djevojčice unutar bande razmjenjivali za 140.000 eura.