Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zvučna šetnja'

Obilježen Dan oslobođenja Zagreba i Dan pobjede nad fašizmom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Zagrebu je obilježen Dan pobjede nad fažizmom i Dan oslobođenja Zagreba, a tim je povodom na Dotrščini organizirana umjetnička akcija i 'zvučna šetnja'

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja Zagreba na zagrebačkom su groblju Mirogoj vijence položila brojna izaslanstva, među kojima i predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, te ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić. Na Zid boli, Grob narodnih heroja, te kod središnjeg križa vijence su položili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, te izaslanstvo Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povratak Prebega Plenković razgovarao s oslobođenim Hrvatom: "Radujemo se svi što se sutra vraća u Hrvatsku" Vjekoslav Prebeg - 1 Poznat posrednik Rusija oslobodila 10 ratnih zarobljenika: Iz MVEP-a potvrdili da je među njima i Hrvat Vjekoslav Prebeg

>>Antifašisti očistili zagrebački kvart od grafita s porukama mržnje
 

Povodom Dana oslobođenja Zagreba u Spomen-parku Dotrščina predstavljena je umjetnička intervencija 'Spiegel im Spiegel' Davora Sanvincentija. Organizirana je i 'zvučna šetnja' tijekom koje su posjetitelji na ulazu u park preuzeli slušalice i kartu kretanja, te su se uputili u polusatnu šetnju parkom, koja je završila u privremeno konstruiranoj Šumskoj dvorani u Dolini grobova.

>>Josipović: Ono što su 1941. bili antifašisti, to su 1991. bili naši branitelji

Projekt Virtualnog muzeja Dotrščina pokrenut je s ciljem vraćanja spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju, pojasnila je voditeljica Documente Vesna Teršelič. Od Grada očekuje, kako je rekla, da kroz svoje gradske strukture ubuduće organizira sjećanje na tom mjestu na kojem je ubijeno više tisuća građana Zagreba i okolice. Dušan Vitas iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista rekao je kako je na Dotrščini ubijeno 7000 ljudi samo zato što su drugačije mislili. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene