Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan antifašističke borbe

Josipović: Ono što su 1941. bili antifašisti, to su 1991. bili naši branitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan antifašističke borbe Hrvatske danas se obilježava središnjom svečanosti u Brezovici, nedaleko Siska.

Središnja svečanost započela je kod spomenika Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica kod Siska gdje su predsjednik Ivo Josipović, premijer Zoran Milanović i izaslanik predsjednika Sabora Josip Leko položili vijence i zapalili svijeće, a potom su se obratiti okupljenima.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Analiza Tihomira Cipeka Politički analitičar o najavi da bi se HDZ mogao rušiti kroz Sabor: "Moguće je kad bi to učinio... " Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem

'Ono što su 1941. bili antifašisti, to su 1991. bili naši branitelji', izjavio je predsjednik Josipović. Premijer Milanović ustvrdio je kako je u Brezovici peti puta, ali da prvi puta govori. 'Ne želim da se ovo pretvori u sat povijesti, ali antifašizam je bio bratski savez iz nevolje i nužde, savez dva naroda', rekao je Milanović.

Josip Leko u svom je govoru istaknuo kako 'biti ovdje znači biti s ljudima koji su imali političke mudrosti oduprijeti se zlu'.

Predsjednik Antifašističkog saveza Hrvatske Ratko Maričić napomenuo je kako se ne bi smjelo događati da 'pisci školskih programa iz udžbenika izostavljaju te dijelove, a ne bi se smjelo dogoditi ni da na državnoj maturi budu izostavljena pitanja o II. svjetskom ratu'.

Vijenac je položio, u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić. Pokrovitelj svečanosti u Brezovici je Hrvatski sabor. Dan antifašističke borbe obilježava se u Hrvatskoj 22. lipnja, u spomen na osnutak prve naouržane anifašističke postrojbe u Hrvatskoj i okupiranoj Europi u Drugom svjetskom ratu - Prvog sisačkog partizanskog odreda osnovanog u šumi Brezovica kod Siska 22. lipnja 1941. godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene